HRONIKA

Potresna ispovest novinara iz Grocke kom su napadači ZAPALILI DOM

„HTELI SU DA ME UBIJU ZBOG PISANJA, NI KAŠIKA MI NIJE OSTALA“ Potresna ispovest novinara iz Grocke kom su napadači ZAPALILI DOM

„Sve što sam ikada pisao bilo je potkrepljeno dokazima. Zbog mog pisanja pokušali su da me ubiju. Uništili su sve što sam godinama gradio. Jedan novinar završio je kao beskućnik“.

Ovako za “Blic” priča novinar Milan Jovanović, kojem je pre tri dana u podmetnutom požaru do temelja izgorela kuća u Grockoj u kojoj je živeo. U trenutku napada on je bio kod kuće sa suprugom. Kako kaže, da nije bilo nje koja ga je probudila, pitanje je da li bi preživeo.

– Preživeo sam samo zahvaljujući njoj. To veče spavali smo odvojeno, a kada se desio napad ništa nisam čuo, pošto sam popio lekove zbog srca i astme. To me je malo ošamutilo. Moja supruga je čula lupanje stakla kada su napadači razbili prozor da bi ubacili Molotovljeve koktele.

Dotrčala je do mene, probudila me i izvukla napolje. U poslednjem trenutku – kaže Jovanović za „Blic“.
Ovaj novinar ima tri bajpasa i bronhijalnu astmu, te zbog nje koristi aparat za kiseonik. Ovaj aparat izgoreo je kao i sve ostalo što je Jovanović čitavog života sticao.

Sve je izgorelo

Kako kaže, nakon što je u pidžami istrčao iz kuće, požar je zahvatio sve što je imao.

– Ostao sam bez i gde ičega. Zidovi su spaljeni, kašika mi jedna nije ostala. Sve što sam gradio nestalo je. Ja sam sada beskućnik. Sada sam u komšiluku, ali ne znam hoću li kasnije biti na ulici – kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, napadači su snimljeni kamerama.

– Sa komšijine kuće snimljen je trenutak napada. Vide se dva lica. Vidi se da prvo pale garažu, a onda pucaju ispred nje – priča Jovanović i ukazuje na to da je obavestio sve nadležne institucije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić o krađama i proneverama koje je istraživao na teritoriji Grocke.

– Protiv predsednika opštine Dragoljuba Simonovića sam ranije podneo dve krivične prijave – za krađu i proneveru opštinskog novca za gasifikaciju na teritoriji Grocke. Pisao sam i o nelegalnoj gradnji, o krađama novih železničkih pragova u periodu kada je Simonović bio direktor Železnice – priča naš sagovornik.

Policija i dalje traga za vinovnicima ovog brutalnog napada na novinara.

Dokumentacija sačuvana

Stravičan požar u kojem je novinaru Jovanoviću izgorelo sve preživela su jedino dokumenta koja je koristio za brojne tekstove koje je objavio. Takođe, preživele su i krivične prijave koje je podnosio protiv predsednika opštine, ali i pisma upućena državnim institucijama gde ukazuje na malverzacije na teritoriji njegove opštine.

Izvor: Blic  Foto:Screenshot

Ostavite komentar