HRONIKA

Prijava protiv Cice u Tužilaštvu za organizovani kriminal

Više javno tužilaštvo u Beogradu je krivičnu prijavu koju su protiv guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković podneli advokati Marko Nicović i Nebojša Avlijaš prosledilo Tužilaštvu za organizovani kriminal, saopštila je Advokatska komora Beograda.
Foto: Screenshot/ Youtube

„S obzirom da prijavljena Jorgovanka Tabaković ima svojstvo izabranog lica u skladu sa Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih posebno teških krivičnih dela, visinu pričinjene štete, kao i da su eventualno drugi izvršioci krivičnog dela i druga neovlašćena lica, smatramo da je pravni stav Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, ispravan“, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić.

Podsetimo, grupa advokata je krajem oktobra podnela krivičnu prijavu protiv guvernerke Tabaković, zbog toga što je dala „nalog ‘Banci poštanskoj štedionici’, kod koje se vodi tekući račun Advokatske komore Beograda, da prihvati zahtev za promenu lica ovlašćenog za raspolaganje na novčanim sredstvima, koji je 23. maja 2017. godine, neovlašćeno, podneo advokat Jugoslav Tintor u ime Advokatske komore Beograda“. Na taj način je, dodaje se u prijavi, guvernerka počinila krivična dela krivično delo zloupotreba službenog položaja i povreda prava na upravljanje.

Istog dana kada je prijava podneta, saopštenjem se oglasila Narodna banka Srbije tvrdeći da su navodi grupe advokata potpuno neosnovani.

„NBS nije zakonom ovlašćena da se meša u odlučivanje poslovnih banaka u pogledu izbora klijenata kojima će otvoriti tekuće i druge račune, niti je nadležna da ceni koja lica su ovlašćena za otvaranje takvih računa“, stoji u saopštenju NBS-a.

Odluka guvernerke imala je veliki uticaj na rasplet višemesečnog sukoba unutar Advokatske komore Beograda. Naime, u ovoj komori su sredinom godine u razmaku od tri nedelje održane dve izborne skupštine. Na prvoj je za predsednika izabran advokat Jugoslav Tintor, a na drugoj advokat Vladimir Gajić. Pred Višim sudom u Beogradu trenutno se vodi parnični postupak koji treba da utvrdi ko od njih dvojice je zakonski predsednik najveće regionalne advokatske komore. Dok se vodi spor, komorom defakto rukovodi Tintor, u značajnoj meri i zbog toga što je dobio kontrolu nad računom u Poštanskoj štedionici.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar