HRONIKA VIDEO GLASNIK

Tragedija na Kalemegdanu:Top pao na dete i slomio mu vilicu

Ko je odgovoran za nesreću?

 

Tragedija na Kalemegdanu :Top pao na dete i slomio mu vilicu

Kako mediji prenose nešto posle 20 časova povređeno je petogodišnje dete kada je na njega pao top izložen ispred Vojnog muzeja na Kalemegdanu u Beogradu. Dete je teško povređeno, slomljena mu je donja vilica i prevezeno je hitno u Urgentni centar, odakle je zbog povreda prebačeno na maksilofacijalnu hirurgiju, gde je zadržano na lečenju. Još uvek se utvrđuje kako je došlo do nesreće.

Redakcija Jutarnjeg GLASnika želi detetu brz oporavak i ne želi da prejudicira šta se zapravo dogodilo i kako je došlo do nesreće što će utvrditi istraga. Pretpostavka je da se dete igralo kod topa koji je ili čiji je deo pao i povredio ga. Svi koji su prolazili ovim prelepim delom Beograda znaju da se upravo tu ispred Vojnog muzeja ljudi i deca fotografišu, deca se penju na izložene topove ili ih roditelji stave na top kako bi se malo poigrali. Da li je to uopšte dozvoljeno, da li je bilo nekoga iz obezbeđanja da spreči približavanje deteta očigledno nebezbednom objektu, da li su topovi dovoljno ograđeni kako bi bili bezbedni i još mnogo pitanja ostaje da nadležni utvrde i odgovore.

Kalemegdan: Deca se igraju
Zaštita kulturnih dobara „Svaki veći investitor obavezan da obnovi neki spomenik“

Povodom ovog incidenta podsetićemo na konferenciju pod nazivom „Kulturno dobro danas, vrednost i značenje“ koju je otvorio gradski menadžer Goran Vesić u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, oktobra 2017.
Vesić je tada rekao da se u Beogradu obnavlja više spomenika kulture nego ranije jer sada u gradskoj kasi ima više novca.
S obzirom na to da je ideja konferencija bila da se zaštita kulturnih dobara “pomogne” tako što je „Svaki veći investitor obavezan da obnovi neki spomenik“, Vesić se zahvalio svim učesnicima konferencije i istakao da je zaštita kulturnog nasleđa, kako materijalnog tako i nematerijalnog, veoma važna za jedno društvo.

– Jedan od načina finansiranja obnove spomenika kulture je finansiranje iz budžeta, a drugi veća zainteresovanost međunarodnih organizacija i investitora da urade nešto po ovom pitanju. U Beogradu smo uveli praksu da svaki veći investitor dobije kao obavezu obnavljanje nekog spomenika kulture. To je potpuno normalno, jer ako neko ulaže u ovaj grad, onda bi bilo dobro da ulože deo novca u njegovu vrednost i tradiciju – rekao je tom prilkom Vesić, a saopštila je Služba za informisanje grada.

Tragedija na Kalemegdanu:Top pao na dete i slomio mu vilicu
Bilo je reči i o Kalemegdanu kao i spomenicima kuture koji nisu u adekvatnom stanju

Želimo da turisti koji dođu ostanu što duže, da pričaju o Beogradu i kada se vrate kući i eventualno ponovo dođu. Ulaganje u obnovu spomenika kulture nije samo očuvanje tradicije, već i poslovno ulaganje koje kasnije donosi zaradu. Beograd ima mnogo spomenika kulture, mnogi od njih nisu u adekvatnom stanju i sigurno je da će biti potrebno dosta vremena da te stvari dovedemo u željeno stanje – zaključio je tada Goran Vesić.
U svakom slučaju građani Srbije kao i turisti moraju biti adekvatno bezbedni dok se šetaju Beogradom što je apsolutna dužnost nadležnih institucija koje moraju preuzeti odgovornost.

Autor: Jutarnji GLASnik

Izvor:Jutarnji GLASnik Foto:Printscreen

Ostavite komentar