HRONIKA SVET

Tramp:“Najgore zataškavanje ikada, a Erdogan je bio dosta grub u izjavama o ubistvu saudijskog novinara“

Donald Tramp kaže da je turski lider Redžep Tajip Erdogan bio „dosta grub“ prema Saudijskoj Arabiji u izjavama o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija.
Američki predsednik je dodao da je način na koji je Rijad vodio čitavu stvar „najgore zataškavanje ikada“, prenosi Rojters.

Tramp:“Najgore zataškavanje ikada, a Erdogan je bio dosta grub u izjavama o ubistvu saudijskog novinara“ Foto: Getty Images

Tramp je novinarima takođe kazao da želi da ima sve činjenice o Kašogijevoj smrti u saudijskom konzulatu u Istanbulu pre nego što se složi sa Erdoganovim ocenama.

Tramp, koji je poslao direktorku CIA Đinu Haspel u Tursku povodom ovog slučaja, rekao je da očekuje da dobije izvestaj o tome dosta brzo.

Erdogan je ranije danas izjavio da je „svirepo ubistvo Kašogija uvreda za celo čovečanstvo“ i naglasio da se ono nije dogodilo spontano već da je bilo unapred planirano.

Kako je rekao, za ubistvo saudijskog novinara je odgovorno 18 osoba, od kojih je 15 stiglo iz Saudijske Arabije u Tursku da bi to obavili, a troje su radnici Konzulata u Istanbulu u kojem se ubistvo dogodilo.

Kao dokaze Erdogan je izneo tvrdnje da su uklonjeni hard diskovi na kojim se čuvaju snimci sigurnosnih kamera u konzulatu.

Saudijska Arabija je nakon dve nedelje negiranja, tokom vikenda saopštila da je Kašogi ipak ubijen u konzulatu te države u Istanbulu u koji je ušao 2. oktobra.

Telo ubijenog novinara Džamala Kašogija pronađeno je u bašti rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu, tvrde neimenovani izvori britanskog „Skaj njuza“.

Jedan od izvora „Skaj njuza“ tvrdi da je Kašogijevo telo „raskomadano“, a da mu je lice „unakaženo“.

Ranije, predsednik Turske izjavio je u obraćanju pred parlamentom da telo ubijenog novinara još nije pronađeno i zatražio je od Saudijske Arabije da otkrije gde se ono nalazi prenosi B92 .

Mogerini: Reakcije EU u slučaju Kašogi zavise od Rijada

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini izjavila je da će reakcije EU zavisiti od koraka koje u vezi sa ubistvom novinara Džamala Kašogija preduzmu vlasti Saudijske Arabije.

U obraćanju pred Generalnom skupštinom Evropskog parlamenta u Strazburu, Mogerini je istakla da je EU reagovala odmah nakon nestanka novinara Kašogija.

„Zatražili smo od saudijskih vlasti da sarađuju s Turskom. Naš cilj je da slučaj bude rasvetljen. Istina mora biti otkrivena i ne sme ostati pod uticajem geopolitike“, poručila je Mogerini.

 Istakla je da je veoma važno prihvatanje odgovornosti u ovom slučaju.

„To je prvi korak. Prvi korak je prihvatanje odgovornosti. Ali reakcije koje su stigle iz Saudijske Arabije imaju mnogo mračnih tačaka. Mi smo od njih tražili otvorenu, brzu i transparentnu istragu“, rekla je visoka predstavnica EU, prenosi N1.

 Izvor: Jutarnji GLASnik                                              Foto:Screenshot

Ostavite komentar