HRONIKA

Uhapšen Saša Mirković! Lukas: Nemam ja veze sa tim

Zaječarska policija uhapsila je estradnog menadžera Sašu Mirkovića, zbog sumnje da je oštetio budžet tog grada za 14 miliona dinara.
Foto: Media centar
Pored njega, uhapšena je i M.T, još jedna osoba iz vrha tadašnje zaječarske vlasti.
Kako je saopštio MUP, ona je uhapšena zbog zloupotrebe službenog položaja na taj način što je od septembra do decembra 2013. godine, ugovorila nabavku robe u vrednosti od 14 miliona dinara, a bez prethodno sprovedene javne nabavke.
Mirković je osumnjičen da je zloupotrebio službeni položaj tako što je usmeno naložio M.T. da nabavi robu ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, i posredovao da Gradska uprava Zaječara od privrednog društva „OFY Company“ DOO Beograd nabavi robu u vrednosti od 14 miliona dinara.
Njima je određena mera zadržavanja u trajanju do 48 sati, a osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.
Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru podneta je i krivična prijava protiv Mirkovića i još dve osobe. Prijava je podneta protiv Markovića kao bivšeg odgovornog lica Grada Zaječara, kao i protiv D.P. i Aleksandra Vuksanovića poznatog i kao Aca Lukas, bivših odgovornih lica FK „Timok“ iz Zaječara, zbog sumnje da su takođe zloupotrebili službeni položaj.
Oni su osumnjičeni da su od avgusta 2013. godine do februara 2015. godine, iskorišćavanjem svog položaja u FK „Timok“, zaključili štetan ugovor po klub na osnovu koga je FK „Timok“ sukcesivno uplatio „Timočkoj TV i radio“ ukupno 21 milion dinara na ime prenosa utakmica i medijskog promovisanja. Od te sume 1,8 miliona dinara sa računa ove televizijske kuće odmah je prebačeno na račun privrednog društva „Beoton R“ iz Bora čiji je vlasnik Mirković.
Osumnjičeni su na taj način, za navedeni iznos oštetili FK „Timok“, a „Timočkoj TV i radio“ i „Beoton R“ pribavili imovinsku korist.
Lukas: Fiktivno sam bio predsednik kluba
Pevač Aca Lukas (pravo ime Aleksandar Vuksanović) rekao je za „Blic“ da je na mestu odgovornog lica fudbalskog kluba bio samo fiktivno.
Ma kakvi, nemam ja nikakve veze sa tim. Ja sam samo fiktivno bio predsednik kluba i jedino što sam radio je razgovor sa fudbalerima, čak nisam ni deponovao potpis. Svojeveremeno sam i sam podigao krivičnu prijavu protiv Mirkovića baš zbog svega u Timoku, tako da ja veze sa celom tom pričom nemam„, rekao je Lukas kratko za beogradski list.
Ko je Saša Mirković?
Saša Mirković je diplomirani pravnik, a ranije je isticao da je po zanimanju producent. U politiku se uključio vrlo rano pristupanjem lokalnom Savezu socijalističke omladine. Kada je 1991. godine Savez transformisan u Omladinski savet opštine Bor, Mirković je imenovan za njegovog sekretara. Bio je član SRS, podržavao Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2008. Iste godine priključio se Pokretu „Živim za Krajinu“ Boška Ničića i u toj partiji imao je funkciju potpredsednika. U maju 2010. „Živim za Krajinu“ je pristupio Ujedinjenim regionima Srbije.
Na lokalnim izborima 2012. kandidovao se za gradonačelnika Zaječara. Odmah po okončanju parlamentarnih izbora „preleteo“ je u tabor naprednjaka, pa je već na proglašenju uspeha Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima stajao uz pobednika. Kasnije je obelodanjeno da je i zvanično postao član SNS.
Pomoćnik ministra saobraćaja u sektoru za puteve i bezbednost saobraćaja postao je januara 2013. ali je već mesec dana kasnije pod pritiskom javnosti zbog nestručnosti napustio ovu poziciju. Jula iste godine postaje prеdsеdnik Skupštinе Grada Zajеčara.
Januara 2012. na njegovu kuću u Beogradu bačena je bomba, ali napadači nisu otkriveni. Na parlamentarnim izborima 2014. sa liste SNS izabran jе za narodnog poslanika.

Mediji su objavljivali da je isključen iz Srpske napredne stranke 2014, jer nije uvažio odluku Glavnog odbora stranke da podnese ostavku na jednu od funkcija. Mirković je to demantovao, navodeći da je njegovo isključenje bilo suprotno Statutu stranke. Poslednjeg dana novembra 2015. objavio je da je istupio iz SNS i saopštio je da počeo prikupljanje potpisa za registraciju Pokreta „Jaka Srbija“.

Skupštini grada Zaječara predao je 15. decembra 2015. ostavku na mesto predsednika. Kako je naveo podneo je ostavku zbog pritiska i ucena kojima su bili izloženi odbornici zaječarskog parlamenta.
Autor: 021, Blic

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar