HRONIKA VESTI

Ukrajina pokrenula istragu protiv Počuče i još pet Srba

Srbija predviđa zatvorske kazne do 10 godina za sve koji se bore na stranim ratištima

Foto: IN4S

PRED Generalnim tužilaštvom u Ukrajini vodi se istraga u vezi sa navodnim učešćem šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih snaga, stoji u dokumentu koji je Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavilo Generalno tužilaštvo Ukrajine.

Državljani Srbije obuhvaćeni su istražnim postupkom zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Luganjsk na strani, kako prenosi RSE, proruskih separatista kao deo ekstremne desničarske organizacije „Unité Continentale“.

– Utvrđeno je da je od jula 2014. godine u agresivna borbena dejstva protiv Ukrajine na području Donjecke i Luganjske oblasti u sastavu nelegalnih oružanih formacija stvorenih od strane Ruske Federacije i njoj podređenih, uključeno 54 strana lica, članova organizacije „Unité Continentale“: 6 državljana Srbije – Zoran Kljajić, Stevan Milošević, Stefan Ćelavi, Ivan Mačkić, Radomir Počuča, Bratislav Živković – navodi se u dokumentu.

Pripadnici pomenute organizacije „sistemski prolaze vojnu obuku u bazama u gradu Rostov na Donu u Ruskoj Federaciji“Unité Continentale“ održava stalne kontakte sa liderima ruske nevladine organizacije „Međunarodni evroazijski pokret“.

U vezi sa ovim slučajem Generalno tužilaštvo Ukrajine se prošle godine obratilo nadležnim organima SAD-a, Francuske, Španije, Italije, Moldavije, Finske, Češke Republike i Srbije i zatražilo sprovođenje odgovarajućih postupaka prema navedenim osobama i neophodna dokumenta koja se odnose na njih.

Srbija, tvrdi RSE, na taj zahtev nije odgovorila.

Srbija je oktobra 2014. usvojila izmene Krivičnog zakona, koje predviđaju zatvorske kazne do deset godina za sve koji se bore na stranim ratištima ili organizuju i vrbuju gradane Srbije da donesu takvu odluku.

Takvim zakonskim rešenjem država se jasno ogradila od onih koji su odlazili da ratuju za strane vojne i paravojne formacije.

Izvor: Novosti

Ostavite komentar