HRONIKA SRBIJA VAŠ GLAS

Uzbuna u „Vinči“: „Prljavštine“ iz „Pandorine kutije“ sve više izlaze u javnost i pod „lupu“ nadležnih

„Aferaši“ nek se čuvaju, sve više uzbunjivača u Institutu otkriva istinu!
Samo preko 5 i po hiljada faktura pod sumnjom regularnosti poslovanja je samo delić za istragu…

Uzbuna u „Vinči“: „Prljavštine“ iz „Pandorine kutije“ sve više izlaze u javnost i pod „lupu“ nadležnih

Kako saznaje Jutarnji GLASnik dipl.ecc. Nenadu M. Stojkoviću, 31.10.2019. godine, uručeno je Rešenje o otkazivanju Ugovora o obavljanju povremenih i privremenih poslova u INN Vinča od 02.08.2019. godine, koje je trebalo da važi do 31.decembra 2019. i da se dalje obnovi .

Međutim u Stojković, koji je postavljen kao Lice zaduženo za poslove korporativne i ekonomske bezbednosti morao bi da završi započete poslove prema članu 5, stav 1, Ugovora o obavljanju povremenih i privremenih poslova, u kome je navedeno: “Naručilac posla zadržava pravo da može raskinuti Ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova i pre isteka roka na koji je isti zaključen, sa otkaznim rokom od 7 dana.

U slučaju raskida Ugovora poslovi i aktivnosti čija je realizacija u toku, moraju se završiti u dogovorenim rokovima i zahtevanim kvalitetom.“

Da se i dalje krše propisi u INN „Vinča“ dokazuje i informacija da je u ovom rešenju dat i kraći otkazni rok od Zakonom propisanog roka. Naime Otkazni rok ne može biti kraći od 8 (osam) dana, (član 189 Zakona o radu).

Stojković je zbog toga, ali i zbog kršenja, u skladu sa odredbama Zakona o radu i odredbama samog Ugovora o obavljanju povremenih i privremenih poslova poslao prigovor na ovo rešenje bar dok ne završi započete poslove, na koje još nije dobio odgovor, kaže dobro obavešten izvor.

U obrazloženju, kako smo saznali navodi se i da je popunjavanjem broja zaposlenih u Centru nezavisne interne revizije OJ Instituta Vinča, organizovano uspešno obavljanje poslova Koordinatora korporativne i ekonomske bezbednosti, što poznavaoci prilika u Institutu kažu da ne odgovara istini.

Uzbuna

Naime, DRI je donela zaključak da je Institut krši odredbe dobrog poslovanja, naši izvori kažu da interna revizija za proteklih godinu dana nije preduzela ništa po pitanju otklanjanja i sprečavanja činioca koji neposredno utiču na ekonomsku bezbednost Instituta, a sadržani su u Izveštaju Državna revizorka institucija (DRI), Revizorskog izveštaja nezavisnog revizora, Rešenje Sektora budžetske inspekcije Ministarstva finansija Vlade RS, Odazivni izveštaj, DRI-poslerevizioni izveštaj o merama ispravljanja, koji sami po sebi imaju karakter hitnosti i ne trpe odlaganje.

Između ostalih započete  aktivnosti i poslovi se odnose na forenziku i utvrđivanje 5.593 ulaznih faktura za koje je ne postoji evidencija, kao i utvrđivanje korisnika za 108 brojeva mobilnih telefona.

Samo deo koji se odnosi na regularnost poslovanja preko tih 5 i po hiljada faktura puta ko zna kolikih suma novaca, dovode u sumnju da provere eksperata ovakvih radnji u INN „Vinča“ nisu poželjni, jer neko očigledno hoće da zataška činjenice.

Nije ni čudno imajući u vidu, kako zaposleni, insajderi Jutarnjeg GLASnika kažu da je vd direktorka Snežana Pajović, postavljena iako su se zaposleni izabrali drugog direktora, da bi zataškavala vinovnike „afere“ Marčetine i Karićeve „ekipe“ i kako bi se njenim postavljenjem nastavio „kriminal“ u poslovanju.

„Osim toga važećom sitematizacijom radnih mesta INN Vinča, oktobra 2018. precizirani su poslovi koji obavlja Centar nezavisne revizije Instituta. Opisom poslova koji vrši Centar nezavisne interne revizije Instituta, jasno se vidi da poslovi nezavisne revizije i poslovi koji se obavljaju u delokrugu i delatnosti koju tretira korporativna i ekonomska bezbednost nemaju nikakvih sličnosti i nespojivi su sa stanovišta delovanja i struke“, kaže naš izvor.

Upad u kancelariju smenjenog uzbunjivača

Naime, posle hapšenja i bure oko“malverzacija u poslovanju bivše garniture „aferaša“ došlo je upravo do potrebe za angažovanjem eksperta na poslovima korporativne i ekonomske bezbednosti, upravo zbog procene da postoji ugroženost Instituta u toj oblasti.

Umesto da nova vd direktorka Pajović sa zadovoljstvom prihvati delotvoran rad eksperta Stojkovića i omogući mu da započete poslove dovede do kraja, ona mu prevremeno otkazuje saradnju, što bi se moglo protumačiti da je njegovim otkazom zaustavljeno dalje ispitivanje nedozvoljenih radnji kao i to da kod Menadžmenta Instituta ne postoji želja i volja da se takvo stanje ispravi.

Prigovor dipl.ecc. Nenad M. Stojković dostavljena su Upravnom odboru, Direktoru Instituta, Kolegijumu direktora, Arhivi, kao i Licu zaduženom za prijem informacija i vođenje postupka u vezi sa uzbunjivanjem.

Nažalost ostalih koji žele da prikriju malverzacije u INN“Vinči“, dr Mioljub Nešić, lice zaduženo za prijem informacija i vođenje postupka u vezi sa uzbunjivanjem kada je dobio prigovor proglasio je Stojkovića za uzbunjivača INN „Vinča“.

A, ako se i dalje sputavaju ljudi koji žele da uspostave red i rad u Institutu i spreče „kriminal“čini se da će sve više „tajnih kriminalnih poslovanja“ biti otkriveno javnosti, jer ih je sve više koji vole i žele da se bore da INN“Vinča“ dostojanstveno i dalje bude institucija od nacionalnog značaja.

I prenose informacije i dostavljaju dokumentaciju, na primer o „pranju novca“ Instituta preko firme , koja  bila prijavljena na adresu INN „Vinča“u vlasništvu četvorice zaposlenih u Institutu, od kojih je jedan sada zamenik vd Pajović, ili… Ima očigledno mnogo toga da se otkrije upravo u tom ekonomskom delu „poslovanja“ „aferaša“ Instituta.

Sa stanovišta struke, celokupna aktivnost i poslovi korporativne i ekonomske bezbednosti podređena je jedinstvenom cilju i zaštiti ekonomskih interesa i poslovne reputacije Instituta, koja je, na žalost, u poslednje vreme izložena medijskom „prozivanju“.

Koliko će nadležne institucije dopuštati da se „kriminal“ u INN „Vinča“ još odvija? Prema nekim informacijama, neće „aferaše“ uskoro niko više štititi, već će odgovarati jer „prljavštine“ iz „Pandorine kutije“ sve više izlaze u javnost i pod lupu nadležnih.

Autor:Branka Lazić

Izvor:Jutarnji GLASnik                                                    Foto:Screenshot,Ilustracije

One Reply to “Uzbuna u „Vinči“: „Prljavštine“ iz „Pandorine kutije“ sve više izlaze u javnost i pod „lupu“ nadležnih

Ostavite komentar