PODSEĆANJA – Dobrica Ćosić: Kosovo treba podeliti

Intervju je objavljen na sajtu NSPM,  januara 2012. godine

OVAKO JE GOVORIO DOBRICA ĆOSIĆ

U ekskluzivnom intervjuu za naš portal, veliki srpski pisac, Dobrica Ćosić, govori o Kosovu, Andriću, stvaralaštvu, o piscu i politici…

Slažete li se da najpotresnija svedočanstva o stradanju Srba nisu objavljena, da su ostala negde sakrivena?

– Sigurno je da nisu izrečene sve istine o našem stradanju, razloga za to ima mnogo, ali sam siguran da nisu. Ja ne verujem da su i pisci koji su preživeli ta velika stradanja rekli svoje. Uostalom, još smo blizu događajima velikim, potresnim. Više je potrebno neko vreme da prođe, da se ti događaji iskristališu za neke umetničke slike. Potrebno je i veliko vreme da prođe za veliku istinu…

Da li ste se nekad našli na raskršću, bezizlazu?

– Nisam video izlaz u svim situacijama mučenja za pravdu. To je ta muka u našem zanatu. Morate da pišete ono što je najbolje, da imate osećaj da može da bude i bolje, da može drugačije, stvaralački i jeste stvarati delo.

Da li je piscima mesto u politici?

– Ako su uvereni da neko dobro mogu da učine svom narodu i za svoju kulturu, neka se uvek angažuju, ali neka to bude rezultat slobodne volje. Pisac ne sme nikog i ničeg da se plaši.

I dalje ste za podelu Kosova?

– Ja sam o podeli Kosova mnogo pisao i govorio, i vi znate moje mišljenje i da ga nisam promenio, ostao sam na svom stalnom uverenju – Kosovo treba podeliti!

Da li će neko od prisutnih pisaca na književnoj sceni Srbije dobiti Nobelovu nagradu?

– Neće niko!

Dobitnik ste priznanja Akademije „Ivo Andrić“ za životno delo…

– Ja sam već rekao da je taj čovek doneo najveću slavu, najveće priznanje srpskom jeziku i srpskoj knjizi i mi smo dužni da čuvamo to pamćenje na njega i njegovo delo da čitamo.

Razgovarala: Slavica Jovanović

Ostavite odgovor