KOLUMNE

BRANKO DRAGAŠ: Koji je smisao života ako te borbe nema?

  BORBA

Koji je smisao tolike borbe, kada ona ne daje rezultate?

Često je pitanje meni bliskih i dragih ljudi koji se brinu za mene, zbog mog otvorenog javnog nastupa.

Pitanje je i onih, koje ne poznajem, ali koji podržavaju i poštuju moj rad. Razumem njihovu zabrinutost.

I dobronamenost.

Ali, oni moraju da razumeju i mene.

Koji je smisao života, ako te borbe nema?

Foto: Pixabay

Mogu Njegoševim rečima da odgovorim – borba je sa životom skopčana!

Moja borba nije marketinški trik. Moja borba nije politička kampanja. Moja borba nije trka na sto metara.Moja borba je životni maraton. I trajaće sve dok traje moj život.

Ne borim se za sebe, nego za vrednosne principe. Ne borim se za vlast, nego za zajednicu. Ne borim se za materijalne vrednosti, nego za duhovnu vertikalu. Ne borim se za javno pojavljivanje, nego za smisao i suštinu života.

Borba nije sama sebi cilj.

Borba je sredstvo za ostvarivanje novog društva – HUMANIZMA.

Kada uspemo da izgradimo HUMANIZAM, naša borba prestaje. I pretvara se u – igru.

Kada će se to dogoditi?

Ne znam.

Hoće li za mog života?

Neće.

Hoće li se ikada dogoditi?

Hoće.

Pa, zašto se boriš, kada to nećeš da doživiš?

Verujem.

Kada verujete u smisao vaše borbe, onda ste u duši mirni. Kada verujete u vašu ideju, onda ste strpljivi i možete da čekate. Kada živite svoje ideje, onda ste nepotkupljivi i nesalomivi. Kada se žrtvujete, onda ste odlučni i hrabri.

Naučite nešto iz drevnih knjiga.

Mudrost se iskustvom stiče.

Radujete se svakom novom danu i svakom trenutku, jer ljubite sam život. Ništa vam nije teško, jer je život jedan i neponovljiv. Život nema reprizu.

Zagrlite čitav život,  jer ste spoznali prolaznost i beznačajnost. Borite se svim svojim snagama, jer ne pristajete na predaju.

Foto: Pixabay

Nema odmora, dok traje – OBMANA!

Nema predaja, dok traje –PREVARA!

Nema povlačenja, dok traju – TLAČENjA!

Nema stajanja, dok traju – VARANjA!

Kada je borba za pravedno i slobodno društvo sastavni deo vašeg života, onda vam ništa nije teško. Vaša borba traje, uprkos svemu što se dešava. Ne možete se razočarati, jer niste malodušni. Ne možete se umoriti, jer vas borba ispunjava i snagu vam daje. Ne možete se povući u svoju sebičnost, jer je to pitanje časti i dostojanstva.

Trebate da znate da branite plamene vatre slobode i pravde.

Držite buktinju visoko iznad glave da svi mogu da je vide. I da mogu da je slede. Ne slede vas, nego upaljenu buktinju. Vi ste samo nastavljač, Prometej je davno podario vatru ljudima.

Naše je samo da tu vatru održavamo i da ne dozvolimo da se vatra slobode i pravde ugasi.

Ako uspemo, za našega života, da raspalimo vatru i da je pretvorimo u osvetnički oganj, koji će spaliti totalitarnu vavilonsku kulu zla, onda smo nagrađeni i počastvovani da budemo novi Prometeji.

Ako u tome ne uspemo, ne treba da očajavamo, nije do nas, važno je samo da vatru slobode i pravde održavamo i da je predamo nekome drugome koji će biti izabran da uradi ono što mora.

Mi smo naš život ispunili uzvišenom idejom. Bili smo čuvari vatre i pomogli smo da se vatra održi. I da se, kada dođe vreme, pretvori u osvetnički oganj. Na tom ognjištu grejemo našu napaćenu dušu. I radujemo se, kao vesele iskrice dok vatra gori, što smo postojali.

Imalo je smisla.

Branko Dragaš

Beograd, 27.02.2017

Ostavite komentar