KOLUMNE

Gordana Sekulić: Vlasti u Srbiji nikada nisu stale iza prava na veru, kulturu, jezik, neprikosnovenost imovine i osnovnih civilizacijskih prava na život, preostalih Srba u Hrvaskoj

Gordana Sekulić: Vlasti u Srbiji nikada nisu stale iza prava na veru, kulturu, jezik, neprikosnovenost imovine i osnovnih civilizacijskih prava na život, preostalih Srba u Hrvaskoj

Dogodila se tragedija 04. avgusta 1995. godine. Pogrom Srba u operaciji Oluja ali najveća tragedija srpskog naroda je što dozvoljava da mu autošovinisti ili drugosrbijanci nametnu zaborav. I što ništa nisu naučili.

Printscreen

Hrvati, potpomognuti međunarodnom zajednicom i Vatikanom, nastavljaju, pre pola veka započeto, etničko čišćenje Srba progonom, ubistvima, otimanjem.

Rezultat etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj je: preko 400.000 prognanih, preko 7.000 ubijenih (od toga se 1.900 do danas vode kao nestali), oduzeta pokretna i nepokretna imovina, hiljade oduzetih stanova, kuća, plodnih oranica, voćnjaka i vinograda, uništavanja kultrunog blaga i verskih relikvija, paljenje pravolslavanih hramova…

Koliko je bio prljav rat još je, u “miru”, prljavija odluka hrvatskih vlasti da učine sve kako bi izbegli vraćanje imovine Srbima i maksimalno spečili povratak Srba na svoja imanja u Hrvatsku.

„Tihi egzodus Srba u Hvatskoj i dalje traje, što ilustruju podaci DZS RH , prema kojima su od 2002. do 2013. godine iz Srbije gde je utočište našlo više od 300 000 Srba izbeglih/prognanih iz RH, u Hrvatsku doselilo svega 14.533 a iz Hrvatske u Srbiju odselilo 35.027. Broj iseljenih u odnosu na doseljene konstantno raste a razmera u 2013 bila je 1:6 u korist iseljenih“/ Veritas.

Za sve to vreme stvaranja etnički čiste države Hrvatske (kako se hvali sisački biskup 86 % čisti Hrvati), ni jedan od preko 70 000 Hrvata u Srbiji nije podvrgnut ni najmanjoj stopi diskriminacije na nacionalnoj, etničkoj ili verskoj osnovi a kamoli da je nad njima izvršen revanšistički postupak… Čak šta više, podstaknuti aktivnostima proustaške vlade iz Hrvatske, koja se nesmetano meša u unutrašnju politiku Republike Srbije, traže da (Hrvati) u Srbiji imaju sve veća prava.

Nasuprot hrvatskoj vladi, vlasti u Srbiji nikada nisu stale iza prava na veru, kulturu, jezik, neprikosnovenost imovine i osnovnih civilizacijskih prava na život, preostalih Srba u Hrvaskoj. I posle više od dvadeset godina u Republici Srbiji nisu rešena ni neka osnovna egzistencijalna pitanja za iseljene i prognane Srbe iz Hrvatske.

Autor: Gordana Sekulić

Ostavite komentar