KOLUMNE

Kad Brnabić i Vulin tikve sade u kolumni Nenada Kulačina

Premijerka nasela na hvalospeve ogromne skupštinske većine klimoglavaca

Zašto uspešna žena sadi tikve s Vulinom?

Foto: Ilustracija, Jutarnji glasnik, Printscreen/ agencije

* Branko Ružić je, već, ozbiljan političar, obrazovan, iskusan, načitan. Čitao je čak i knjigu „Politička fukara“ koju je autor Predrag Popović napisao o Aleksandru Vučiću

Dobismo konačno premijera, i to kakvog – prvu damu u istoriji Srbije, ne računajući Milku Planinc.

Piše: Nenad Kulačin

Za razliku od Francuske, gde je predsednik izabran, položio zakletvu, predložio ime premijera, u roku od mesec dana od prvog kruga izbora, kod nas je cela priča zaokružena tri meseca posle glasanja. Brže, bolje, jače.

Ali, nije to tema redova koji su pred nama. Ana Brnabić jeste. Pokazala je očekivanu dozu idolopoklonstva, ali i drskosti, koja možda nije ni sporna, kao i bezobraznosti, što je celu priču o njoj kao premijerki podiglo na znatno viši nivo od očekivanog.

Poštovana gospođo premijerka, naseli ste na hvalospeve ogromne skupštinske većine klimoglavaca koji će prvom prilikom kada dobiju mig od NJEGA, osuti takvu rafalnu paljbu po Vama, da će uši da vam bride od bola. Ti isti Martinovići, Đukanovići i Rističevići „pohvaliće“ vaš trud, vaše zalaganje, vašu viziju, takvim sočnim epitetima da će reči poput „homopremijerka“ i „kuvalo“ prosto biti melem na ranu.

Vaš bezobrazluk se, pre svega, odnosi na spominjanje prošlosti. Nekako zaboravljate, kao i svi u tom Vašem kabinetu, da ste na vlasti već pet godina, pola decenije. Pri tom, pola vaše Vlade je bila udarna pesnica tog bivšeg režima. Nisu oni bili ikebana, već važan faktor prilikom donošenja mnogih odluka. Neke odluke bez pojedinih ministara iz Vašeg okruženja, štetne po Srbiju, verovatno ne bi bile ni donesene da se Vaši ministri iz bivšeg režima nisu zalagali za njih, da ne kažemo ucenjivali koalicione partnere. Ne sećate se? Ajde da Vas, Martinoviće, Đukanoviće i Rističeviće, podsetimo. Evo, npr. Milan Krkobabić. Da li Vam je poznato da je on insistirao na povećanju penzija? Ako ne bude povećanja penzija, neće biti ni Vlade. I vi sada napadate Tadića, DS, Kurtu i Murtu da su doveli zemlju do ruba bankrota, a da glavni glumac te drame i dalje sedi u Vašem kabinetu. Da se razumemo, Tadići kompanija jesu krivi što su popustili pred tim ucenama, ali taj Krka još jaše državne jasle i prodaje maglu.

Ajmo još malo da obnovimo sećanja. Vaš i naš predsednik napada bivši režim da je ubio Ranka Panića. A ko je, premijerko Brnabić, bio ministar policije tog 29. jula kada je pokojni Panić zadobio povrede od kojih je preminuo 15. avgusta 2008. godine? Ne sećate se? Bio je to Vaš prvi potpredsednik i premijer za politička pitanja Ivica Dačić. Niste znali to? Verovatno ne znate ni to da su za njegovu smrt osumnjičeni pripadnici Žandarmerije iz Niša kojima sigurno nije komandovao ekspert Božidar Đelić.

Toliko o bivšim, ajmo malo o sadašnjim. Ostali ste dužni odgovore na mnoga pitanja. Najomiljenije je ono o Aleksandru Vulinu. Niste nam objasnili kako to da ste vi imali bolju viziju od NJEGA. ON je mučenog Vulina prvo vaspostavio za šefa Kancelarije za Kosovo. Odatle ga je „teleportovao“ u Ministarstvo za rad. Ako ON nije Vulina stavio za ministra vojnog, otkud Vama, premijerko, takva ideja. Da li znate da taj Vulin nije služio vojsku zbog ravnih tabana ili kokošijih grudi? Zar je preporuka za jedno takvo mesto to što dečko voli uniforme? Mnogo je, premijerko, za prosečnog Srbina, bio on makar i napredniji od ostalih, dva presedana u jednoj Vladi. Šalu na stranu, Vi ste očigledno željni problema, a to ćete sa Vulinom kao ministrom odbrane da dobijete. Na prvom ste testu pali, jer Vulin, sigurno, nije bio Vaš izbor. Čak i ako to ne želite da priznate, ne verujemo da tako obrazovna, elokventna i uspešna žena može i da pomisli da sa Vulinom tikve sadi, zar ne?

Za kakve će to inovacije da bude zadužen ministar Nenad Popović? Zar to nije segment Ministarstva prosvete i nauke? Kakve će to inovacije Nenad Popović da donese Srbiji? Taj će pre neki biznis da „uvali“ Rusima, ili ruski nama, nego što će da inovira Srbiju. O večito mladom socijalisti Goranu Trivanu greota je trošiti reči. Branko Ružić je, već, ozbiljan političar, obrazovan, iskusan, načitan. Čitao je čak i knjigu „Politička fukara“ koju je autor Predrag Popović napisao o Aleksandru Vučiću.

Možemo ovako do sutra, ali psi laju, a ministri opstaju. Na kraju se sve svodi na jedno pitanje: Pobogu, Ana, zašto?

Autor je voditelj emisije „Dobar, loš, zao“ na TV Šabac

Izvor: Danas

Ostavite komentar