KOLUMNE

Rekapitulacija: Prođe 2017. i – ništa

Januar.
Foto: Printscreen/ Agencije

Piše: Vladimir Jokić

Na Globalnom samitu Vajbrant Gudžarat u Indiji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održao je zapaženo predavanje o poljoprivredi, aeronautici, petrohemiji, odbrani, rudarstvu, građevinarstvu, elektronici, astrofizici, geologiji, zdravstvu, urbanizmu, transportu, enologiji, speleologiji, preduzetništvu, infrastrukturnim projektima, održivom razvoju i multidisciplinarnom setu globalnih izazova današnjice.

Februar. 

Uprkos Ženama u crnom, uprkos Sorošu, Vatikanu, Kominterni, Diznilendu, Al Kaidi, Bregzitu, Trilaterali, mudžahedinima, rozenkrojcerima, uprkos Kurti, Murti, Komitetu 300, masonima, Muslimanskoj braći, Žiki Obretkoviću, Metropoliten operi, Bilderbergu, Drugoj Srbiji, žutoj patki, Jeleni Karleuši, Srbija je – zahvaljujući premijeru Aleksandru Vučiću – proslavila Sretenje, Dan državnosti.

Mart.

Pred predsedničke izbore zakazane za 2. april tekuće godine, gledaoci televizija sa nacionalnim frekvencijama mogli su da gledaju:

a) Aleksandra Vučića

b) Aleksandra Vučića

c) Aleksandra Vučića

April.

Uprkos TV Pinku, Informeru, Srpskom telegrafu, Studiju B, dnevnom listu Alo, uprkos Vulinu, Nebojši iz Beograda, Žiki Obretkoviću, Krletu, Guzenbaueru, Fratiniju, uprkos Kurcu, na predsedničkim izborima – zahvaljujući premijeru Aleksandru Vučiću, kome ni na pamet nije padalo da se kandiduje – za novog predsednika Srbije izabran je Aleksandar Vučić.

Maj.

Novi predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, položio svečanu zakletvu i tako stupio na dužnost. Stari predsednik, osvedočeni sinolog, počasni građanin Pekinga, laureat Međunarodne fondacije jedinstva pravoslavnih naroda, učeni biheviorista, nosilac diplome renomiranog Fakulteta za menadžment u Novom Sadu, ktitor bajčetinske bogomolje posvećene Svetom Dimitriju, ugledni srpski domaćin i suprug uvažene restauratorske crkve u Voljavči i nosilje titule Velika supruga i majka, master Tomislav Nikolić dobio je otpremninu: Nacionalni savet za saradnju sa Ruskom Federacijom i Kinom. Plus: ono resto.

Jun. 

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu najviše glasova dobila je koalicija okupljena oko Ramuša Haradinaja.

Zahvaljujući predsedniku Vučiću, Srpska lista pobedila je ostale srpske liste i osvojila svih deset poslaničkih mesta u budućem parlamentu južne srpske pokrajine.

Jul.

Bio 4. jul.

Bio 7. jul.

I – ništa.

Avgust. 

U Guči je održan tradicionalni 57. Sabor trubača. Bilo je veselo kao i svake godine: trube i bubnjevi, pesma i igra, iće i piće… Svako ko razume Srbiju bio je u Guči: i Mimi Oro, i Maca Diskrecija, i Gastoz, i TV Pink, i Đura Trcula, i Vlada Budala, i Tijana Ajfon, i Žika Nikolić, i Bogi, zamalo DŽulija Roberts, i Srba Majmun, i Velja, i Goran Bregović, i Sandra Afrika, i Žika Gorila, i Žika Obretković, i ja, i ti, i mi…

Ovaj sabor se ne računa – nije bio predsednik Vučić. A on najbolje razume Srbiju.

Septembar.

Ovako je to bilo tog ponedeljka, 18. septembra.

Aerodrom Al Nikola Tesla u Surčinu. Svečani ispraćaj najvećeg sina, oca, unuka, brata, strica, teče, ujke, šuraka, starojka, devera, kuma, zeta, pašenoga, nakončeta, svekra, pradede, navrdede, kurđela i kurajbera svih naših naroda koji putuje u NJujork, na 72. zasedanje Generalne skupštine UN. Avionom.

Svi došli da ga isprate. Svima žao što ide. Vulin se zarozao, plače – suza suzu stiže. Lončar rida. Dr Nebojša iz Beograda usitnio – jeca. Mali kmeči. Maja Gojković pustila glasinu – nariče. Brnabićka se drži, muški. Marko Đurić traži štranku da se besi. Bata Gašić se busa u grudi i pazi na Vulina da ne odluta.

Kao ispomoć došli Nebojša zvani Krle, Čeda i Čanak. Krle zaglabao sendvič, Čanak na dijeti. Čeda uzeo samo kofu hladne vode. Nada Macura pazi da ne ozebe.

Irinej blagosilja aviona, škropi ga svetom vodicom.

Avionu ništa, poleće.

Svi mašu.

Sve direktno prenosi RTS na sva tri programa – Pinku, Happy i Studiju B.

Oktobar.

Bio 20. oktobar. Bila parada. Bilo naroda. Bilo oružja. Ni kiša nije padala.

I – ništa.

Novembar. 

Mesec podsećanja.

„U novembru 2017. biće otvorene prve najmodernije Tenisove farme svinja.“ (mart 2017)

„Do kraja 2015. godine imaćemo oko sto hiljada jevtinih stanova. Stan od 80 kvadrata mladi bi mogli da kupe na kredit uz ratu do 130 evra.“ (maj 2014)

„Ne pada mi na pamet da se kandidujem za predsednika Srbije.“ (mart 2016)

„Redovno ću primati građane dva puta mesečno – jednom u Beogradu, jednom u nekom drugom gradu.“ (maj 2016)

Itd.

Decembar. 

Prođe januar 2017, prođe i februar, i mart, i april, i maj, jun, jul, avgust, septembar, oktobar, novembar, prošao i decembar…

I – ništa.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar