KOLUMNE

Slika nekog naroda su najčitaniji portali – NOVINARI GDJE STE?

Ako želiš da vidiš sliku nekog naroda, samo uđi na njegove najčitanije portale – NOVINARI GDJE STE?

6. februar 2017

Da se neko ne bi naljutio i uvrijedio, odmah ću da se ogradim. Ovaj tekst se ne odnosi na sve novinare. U svakom poslu postoje oni dobri kao i oni loši. U ovom postu ću se bazirati na one loše novinare koji polako ali sigurno upropaštavaju novinarstvo i našu kulturu.

Sve se nekako promjenilo u protekloj deceniji (možda čak i više od decenije). Nekada su se novinari više bavili istraživačkim radom. Tekstovi su bili dugački ali poučni i kvalitetni. Dok sam bila mala djevojčica novine su za mene bile nešto vrlo ozbiljno, što samo odrasli razumiju. Uvijek me fasciniralo kako moj deda, kasnije i tata, čita te novine sa velikim interesovanjem. Sada i ne pamtim kada je posljednji put moj otac otišao na kiosk da bi kupio novine.

Izvor: unsplash.com

Od tada, se mnogo toga promjenilo u svijetu novinarstva. Papirnate novine više nisu cilj. Sada su prioritet portali i elektronske novosti. Nije to loše. Treba se modernizovati. Ono što je loše jeste što se više ne obraća pažnja na kvalitet. Važni su samo klikovi.

Pravi novinari su ugrožena vrsta dok u prvi plan dolaze: instagram novinari, starlete novinari, novinari prepisivači i još mnogi drugi.

Već odavno sam izbrisala sa telefona aplikciju za Blic novine. Shvatila sam da me previše bombarduju smećem i da već duže vrijeme nisam pročitala nešto pametno. (Možda sam zato prešla na blogove!)

Molim vas obratite pažnju na sljedeću sliku. To vam je jučerašnja vijest na Blicu!

I sad, jedan “novinar” dobija platu za to što je ušao na instagram nalog jedne ne baš bitne djevojke, vidio da je promjenila boju kose i to postavio kao vijest. Slika i tri rečenice (nepravilno napisane). Eto, to vam je novinarstvo. Instagram novinarstvo. 

Takođe, obožavam Ženu Blic koja je prepuna kvalitetnih savjeta za mlade djevojke. Evo nekoliko postova preko kojih taj portal širi uticaj na svoje čitaoce.

Za mene je ovo strašno. Svaki put kada uđete na portal ovakvi naslovi vam izbijaju oči. Samo što ne kažu: Mlade žene, budite sponzoruše i prostitutke od poštenja se nećete ‘ljeba najesti.

Primjetila sam da se javlja i nova grana novinarstva a to su novinari starlete. Ako neka novinarska uspije da “smuva” Cecinog sina odmah je unaprijede. Postaje glavna urednica, dobije svoju emisiju i medijski prostor.

Da ne spominjem kako na početnim stranicama portala sve pršti od silikona, Parova, vulgarnosti i kiča. 

Ako želiš da vidiš sliku nekog naroda, samo uđi na njegove najčitanije portale. Podvlačim ovu svoju rečenicu jer mislim da se može koristiti kao izreka bez problema. Stvarno, kad uđem na naše portale vidim i našu sliku. Jasno je da smo posrnuli u kulturnom smislu.

Mnogi novinari se pravdaju da objavljuju takve stvari jer narod to najviše čita. To je isto kao kada majka kupi svom djetetu koka-kolu i čips i pravda se govoreći “Svi to jedu!”

I moj blog je neka vrsta stranice koju posjećuju čitaoci. Zar ću ja da pišem o starletama, Parovima i pokazujem vam gole zadnjice jer je to popularno. NEĆU! Ponudiću vam neki sadržaj koji služi za razonodu ali nije smeće ili kič. Ponudiću vam neku korisnu informaciju ili savjet. Podijeliću sa vama priču. Kič i golotinju neću! Drago mi je što i mnogi drugi blogeri nude još kvaitetniji sadržaj od mene.

Kada bi novinari bili kao blogeri možda bi se smanjila ova ekspanzija debilizma i plitkoće. Kada ste zadnji put pročitali neki kvalitetan tekst na Blicu, Telegrafu, Kuriru…? Vjerujem da je prošlo dosta vremena. I kada iskoči neki dobar tekst mjesecima čekamo sljedeći iako čitaoci u komentarima pišu da žele više takvih tekstova.

Žalosno je što noviniari imaju toliku moć u rukama. Mogu da vrše uticaj na šire narodne mase, mogu da otvaraju vidike… a oni taj svoj dar koriste kako bi napisali da li je Stanija nosila gaćice ispod suknje. Šta drugo reći osim preporučiti ljudima željnim čitanja dobrih tekstova da pređu na blogove dok se novinari ne osvijeste.

Izvor: krvavi leptir

 

One Reply to “Slika nekog naroda su najčitaniji portali – NOVINARI GDJE STE?

Ostavite komentar