Srbija na zapadu i radikalski poriv naprednjaka
KOLUMNE

Srbija na zapadu i radikalski poriv naprednjaka

Srbija je na zapadu, civilizacijski, ekonomski i društveno i to se mora jasno reći.

Srbija na zapadu i radikalski poriv naprednjaka
Piše: Ivan Milanović

Danas, režim u Srbiji se samo deklarativno zalaže za Evropske vrednosti. To se svakodnevno vidi kroz izjave koje svakodnevno slušamo, da smo mi za ulazak u EU, ali da nam je Rusija uradila, pomogla, učinila…

Izgleda da je kod današnjih naprednjaka ostao trag i da se probudio onaj radikalski poriv zasenjen ekstremnim rusofilstvom!

Srbija i dalje nema zapisanu strategiju spoljne politike. Odsustvom strategije spoljne politike otvara se mogućnost za manipulaciju, zato je potrebno oblikovati naše spoljne interese u jedan dokument pa da to bude obavezujuće za sve predstavnike Republike Srbije.

Stanje naše spoljne politike je dobro prikazano na obeležavanju veka od Velikog rata u Parizu gde je naš predsednik bio potpuno izolovan. Isto koliko je Vučić bio daleko od epicentra dešavanja, toliko smo i mi udaljeni od potrebnog ugleda Srbije.

Dakle, nekoliko milja.

Na geopolitičkom i geostrateškom planu vladaju prevashodno interesi. Po mom sudu naš srpski interes je na zapadu, što uključuje i punopravno članstvo u EU i NATO. Posledica takvog usmerenja je viši nivo unutrašnje ekonomske, socijalne, političke i društvene konsolidacije.

Ja smatram da Srbija treba da svoju spoljnu politiku formalizuje kroz strategiju spoljne politike i da to bude obavezujuće za sve. Politika sedenja na dve stolice nije realni i delotvorna.

Srbija je već na zapadu geografski ali treba da pripada i vrednosno.

Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar