KOLUMNE

Srpska bruka: Zbog Telekoma do kosovskog državljanstva – Đorđe Vukadinović

Briselski sporazumi, „makedonski scenario“ i srpska bruka

Foto: NSPM

Piše: Đorđe Vukadinović

Vest je bila mala, gotovo neprimetna. I verovatno bi ostala jedva opažena u pretprazničnoj atmosferi i moru velikih tema i još većih naših (tačnije, naše vlasti) ekonomskih i diplomatskih uspeha, koji jedan drugog sustižu.

„U skladu s dogovorom Beograda i Prištine o primeni sporazuma o telekomunikacijama, postignutim u novembru prošle godine u Briselu, na Kosovu i Metohiji će danas (1. maja) biti ugašen signal kompanije „Telenor“ i „Vip mobajl“, a dvadesetak njihovih stubnih antena biće ustupljeno „Telekomu Srbije“, odnosno njegovoj ćerki firmi sa sedištem u severnoj Kosovskoj Mitrovici. koja nastavlja sa radom.“

Žureći na, ili sa prvomajskog uranka, malo ko je uopšte zapazio ovu  (naizgled) bezazlenu i, naizgled, običnu „ekonomsku“ vest, a još manje je verovatno da je iko obratio pažnju na njen nastavak. Naime, ta „ćerka firma“ Telekoma Srbije registrovana je „u skladu sa kosovskim zakonima“, dakle, zakonima „Republike Kosovo“ koju država Srbija ne uvažava i ne priznaje.

To, naravno, nije bezazleno, ali je, nažalost, postalo gotovo uobičajeno – korak po korak, sporazum po sporazum, „pobeda“ po „pobeda“ – i Kosovo stiže nadomak potpune nezavisnosti. (A ona čuvena „Zajednica srpskih opština“, kojom aktuelna vlast već četiri godine pravda svoje briselske kapitulacije, ostaje sve dalji, sve besmisleniji i sve nedohvatniji cilj.) Ali na to smo se, rekoh, već navikli, kao i na prateća, već gotovo ritualna opravdanja kako je sve to ili posledica grešaka onih „bivših“, ili, pak, „bolan, ali neophodan kompromis na evropskom putu“.

No, doslovno niko i nigde nije srpskoj javnosti objasnio šta ova poslednja vest zapravo znači, šta sve podrazumeva i implicira. A nisam ni ja tačno znao, sve dok mi to nisu objasnili prijatelji sa KiM, koji te posledice  osećaju i upravo iskušavaju na sopstvenoj koži.

U najkraćem, pretplatnici te „naše“ mobilne telefonije (a to su praktično svi Srbi sa severa Kosova i Metohije), moraju sada sklopiti nove ugovore sa tom Telekomovom „ćerkom firmom“, koja, je li, radi po kosovskim zakonima. A da bi mogli potpisati ugovore, potrebna im je lična karta izdata od prištinskih vlasti – a da bi dobili tu ličnu kartu potrebno je da imaju državljanstvo „Kosova“. I tu se krug zatvara. Dakle, da bi mogli ostati korisnici „svoje“, tj. naše, srpske mobilne telefonije, od naših sunarodnika se traži da se moraju odreći srpskog državljanstva i integrisati u pravni sistem „Kosova“, čemu su se inače godinama protivili i doskora uspešno odolevali.

NASTAVITE SA ČITANJEM OVDE

Izvor: NSPM

Ostavite komentar