KOLUMNE

Stranci koji ovde ulažu znaju da dolaze u korumpiranu državu

Samohranoj majci Violeti Petrović poslovodstvo niške Jure je pre dva dana, drugi put za šest meseci, dalo otkaz nakon što joj je istekao ugovor o radu na šest meseci.

Ilustracija, Foto: Tanjug/ Rade Prelić

„Znam ja da oni nisu prekršili Zakon o radu, koji im daje mogućnost da me otpuste iako sam bolesna ili na bolovanju, ali… nije ljudski. Zamolila sam ih da me ne otpuštaju jer mi za invalidsku penziju nedostaju samo četiri i po meseca staža, a onda bih sama otišla“, rekla je Violeta Petrović novinarima nakon što se internetom raširila vest o tome da je ostala bez posla

Sindikati kažu da je i primer Petrovićeve rezultat lošeg i brzopleto izglasanog Zakona o radu.

– Ne mogu sve stvari zakonom ni da se regulišu ali konkretno ovaj Zakon o radu usvojen je tokom leta, na brzinu i bez javne rasprave i zato ne čudi što doprinosi robovlasničkom položaju radnika. Samostalni sindikat je poslao zahtev Ministarstvu rada o tome da se uvede odredba kojom bi se zaštitili radnici koji su teško bolesni ali smo od njih pre mesec dana dobili odgovor da će o izmeni zakona biti reči tek tamo 2018. godine – kaže za Danas potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković.

Predsednik Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić kaže za Danas da problem nije samo u našem Zakonu o radu. Odgovornost je, tvrdi on, na državi, ali i na poslodavcima i sindikatima.

Sindikati nisu prihvatili to da su se uslovi promenili, staromodni su i nije ni čudo što mladi izbegavaju da se učlane. Oni bi trebalo prilikom pregovaranja da pomognu radnicima maksimalno, da ih usmere, da se ne bi dešavalo da ne znaju šta potpisuju – napominje Rajić i dodaje da bi sindikati trebalo da se zalažu više ne samo za one koji rade na neodređeno već i za sve ostale.

Treba i da se zapitamo zbog čega u Srbiju dolaze investitori koji traže jeftinu radnu snagu. Zašto ne dolaze bolji? Oni koji dolaze ovde da ulažu znaju da dolaze u korumpiranu državu, u državu u kojoj postoji pritisak na sudstvo i naročito u manjim sredinama takve kompanije imaju veliki uticaj.

Napravili smo ambijent da nam takvi dolaze jer ovde nema dovoljno ni znanja ni svesti o tome šta treba da se uradi – napominje Rajić. On kaže da nije dovoljno da ministri pričaju o problemima ili da reaguju ad hoc, već da je neophodno uraditi nešto konkretno.

Izvor: Danas

Ostavite komentar