PODSEĆANJA

14 godina od zločina u Goraždevcu

Od zločina u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji, u kojem je dvoje srpske dece ubijeno, a četvoro ranjeno iz vatrenog oružja, prošlo je 14 godina. Za taj zločin još niko nije odgovarao, a istraga je pre četiri godine zatvorena zbog nedostatka dokaza.

Foto: Printscreen/ vaseljenska.com

U Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu danas će biti služen parastos Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću.

„Ovi dani su mi mnogo teški, uvek razmišljam da su ovo poslednji dani moga sina Panta“, kaže majka ubijenog Pantelije Dakića.

Dečaka starog 12 godina, Panteliju Dakića, i 19-godišnjeg Ivana Jovovića, dok su se sa desetinama dece iz Goraždevca kupali na reci Bistrici, pokosio je rafal. Ranio je četvoro.

Roditelji pamte svaki detalj.

„Bilo je tačno 12.20, on kaže, tata idem i ja, ja kažem ne sine još je ladna voda. Otidoše neka deca i on preskoči kapiju, posle 25 minuta čuli su se rafali“, govori Milan Vukomirović, otac ranjenog Bogdana Vukomirovića.

Majka ranjenog Đorđa Ugrenovića, Ljubica Ugrenović seća se „i pucnjave i kuknjave“. Teško je, kaže, i sada.

Ni 14 godina kasnije za zločin na Bistrici niko nije odgovarao.

„Kad nije do sad, neće ni sad i da znam, šta mu ja mogu. Ja sam sa mužem najmanje 30 puta išla i kada se nije ni smelo u Peć, ja sam sa njim išla u sud dok su ga zvali. U svemu tome bili smo sami. Dođe neko, ubije ti dete, ništa“, kaže majka Pantelije Dakića.

Istraga je zatvorena pre oko šest godina. Euleks je tada tvrdio da bi mogli ponovo da je pokrenu, ako se pojave nove informacije.

„Činjenica da niko nije odgovarao 14 godina od monstruoznog zločina pokazuje da su nekome i dalje neka deca manje vredna zato što su srpska. Ukoliko političke glavešine kosovskih Albanaca budu shvatile da i srpska deca moraju da budu bezbedna jednako kao i albanska, sva deca će biti bezedna“, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Unmik policija, od koje je Euleks preuzeo slučaj, tvrdila je pre 14 godina da će prevrnuti svaki kamen, i nudila milion evra, kako bi otkrila ubice. Na tome je ostalo.

Izvor: RTS

Ostavite komentar