PODSEĆANJA

28. januara 2006. godine umro je književnik Duško Trifunović

Na današnji dan, 28. januara 2006. godine umro je srpski književnik Duško Trifunović, jedan od najznačajnijih predstavnika takozvane estradne, govorne poezije.
Foto: Screenshot/ Youtube

Duško Trifunović je bio književnik, pesnik i televizijski autor.

Duško Trifunović sin Petre i Vasa Trifunovića iz Sijekovca – sela nadomak Bosanskog Broda, učio je bravarski zanat i završio je šumarsku školu, i do 1955. godine radio je kao bravar u fabrici vagona u Bosanskom Brodu. Tada odlazi u Sarajevo i upisuje Filozofski fakultet – odsek za književnost.

Godinu dana po dolask u Sarajevo objavljuje i svoju prvu knjigu poezije.

Tokom studiranja Duško Trifunović uređivao je časopis „Život“, bio je sekretar udruženja književnika BiH i slobodni umentik. Studiranje napušta posle dve godine.

Nakon studija Duško Trifunović se zapošljava na Televiziji Sarajevo kao urednik muzičko-zabavnog programa i omladinskog programa, gde često dovodi u program ondašnje popularne muzičare, prvenstveno pripadnike sarajevske rok scene.

Smatra se zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rok en rol škola.

Bio je i autor poznate dečije emisije „Šta deca znaju o zavičaju“.

Početkom rata – 1991. godine Duško napušta Sarajevo i odlazi u Novi Sad. U Novom Sadu radi kao urednik na TV Novi Sad, i živi u skromnim finanskjskim uslovima do svoje smrti 2006. godine.

Duško Trifunović je bio plodan stvaralac koji je stvorio dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a pisao je i pesme za decu. Za svoju poeziju osvojio je mnoge nagrade među kojima su „Brankova nagrada“, „Štestoaprilska nagrada grada Srajeva“, „Nagrada Zmajevih dečijih igara“ i mnoge druge. Međutim ono po čemu Duško Trifunović ostaje posebno upamćen jeste činjenica da je pisao pesme za mnoge poznate Jugoslovenske muzičare, i te pesme su kasnije postajale veliki hitovi.

Među njima su: Šta bi dao da si na mom mestu, Ima neka tajna veza, Pristao sam biću sve što hoće, Milicja trenira strogoću (Bjelo Dugme), Glavo luda, Reka suza i na njoj lađa (Zdravko Čolić), Zlatna ribica (Vajta), Ima nešto u tom što me nećeš – (Željko Joksimović) i mnoge druge.

Prema sopstvenoj želji Duško Trifunović je sahranjen je u Sremskim Karlovcima, na Čeretskom groblju, 30. januara 2006.

Izvor: poezijanoci.com

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar