PODSEĆANJA

9. mart 1991. godine! 26 godina posle DANA U UPRAVNIM ODBORIMA a VUK U KOALICIJI S VUČIĆEM

Danas se navršava 26 godina od prvih velikih opozicionih demonstracija koje je u Beogradu 9. marta 1991. organizovao Srpski pokret obnove (SPO).

Demonstracije su nakratko uzdrmale vlast tadašnjeg predsednika Srbije i lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića.

Protest je predvodio predsednik SPO-a Vuk Drašković, sa zahtevom da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke.

Neposredan povod za protest bio je komentar na TV Beograd u kojem je Slavko Budihna optužio SPO da je produžena ruka „ustaškog“ hrvatskog režima.

Tokom demonstracija na kojima je učestvovalo na desetine hiljada građana, poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a više stotina građana je povređeno.

Godine su prolazile, svašta se dešavalo na političkoj sceni Srbije, a po svemu sudeći jedinu korist iz ovih demonstracija je imala porodica Drašković pustošenjem Beograda, upravnim odborima, sedenjem u Miloševićevim ministarskim foteljama i trenutno naplaćujući ljubav bivšim radikalima!

A Branivoj Milinović i Nedeljko Kosović, dolaze li ti u san, Vuče Draškoviću?

Foto: Javniservis.me

Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

Ostavite komentar