PODSEĆANJA

Aleksandra Milenković: Koncentracioni logor Banjica

Aleksandra Milenković: Koncentracioni logor Banjica

Koncentracioni logor Banjica

Kroz ovaj logor je za vreme okupacije prošlo tačno 23.288 logoraša, od kojih je streljano njih 3.849. Međutim, to je prema nepotpunim banjičkim knjigama koje su sačuvane, dok je prema stvarnim pokazateljima kroz logor prošlo blizu 250.000 ljudi i za odmazdu streljano njih 30.000. Veliki broj osuđenika nije ni uvođenjen u banjičke knjige, već je direktno vođen u Jajince. Kroz logor je prošao i veliki broj logoraša sa Starog Sajmišta, od kojih je najviše bilo Jevreja. Oni su bili transportovani na Banjicu kao popuna kvote koja se morala ispuniti za odmazdu, a takođe i zbog interniranja.

Streljanja i vešanja logoraša vršena su i u samom logoru. Početkom 1942. postavljen je grudobran u dvorištu logora koji je korišćen za streljanja, a bilo je slučajeva ubistva iz čiste obesti. Zatvorenike je najviše slala nemačka SS i policija, Uprava grada Beograda, Prestojništva i Sreska načelstva. Iz Banjičkog logora su streljani Jevreji, Romi, partizani, pristalice NOP-a, četnici, pristalice Ravnogorskog pokreta, stranci, kriminalci i prestupnici.

Ipak najveći broj logoraša su po nacionalnosti bili Srbi. Bili su to ne samo komunisti, već i drugi rodoljubi, građanski političari koji se nisu priklonili kvislinškom režimu, kulturni i javni radnici, ugledni ali i sasvim obični građani. Stradale su i čitave porodice…

Ovo je pismo Jovanke Bukumirović o stereljanju svoje sestre Srbijanke u logoru Banjica:

„Draga mamo i svi ostali,
Sinoć iznenada, kada smo se najmanje nadali, dođoše da izvode za streljanje. Prozvali su dvanaestoro, a među njima i naše Srpče. Ja sam očekivala da će i mene posle nje i dignem se da se spremim. Međutim, on prestade i reče ovima da izlaze. Tog momenta mi je bilo strašno. Ona se obuče i reče: „Zdravo“.. Poljubile smo se na brzinu. Pošla je gordo dignute glave, kao i uvek što ide. (…) U hodniku gde su im vezivali ruke na leđa prolomi se Srbin glas:

„Živela Komunistička partija!!!“

Dobila je batine. (…) Mi smo ostale same u tišini i mraku, da osluškujemo odlazak marice.“

Poslušajte emisiju.

Autor i voditelj – Aleksandra Milenković

Izvor: Radio 2M

Ostavite komentar