ISTORIJA PODSEĆANJA

Davorjanka Paunović, Titova ljubavnica, strah i trepet za celu Jugoslaviju

Za Josipa Broza Tita su govorili da je bio veliki šarmer, a da su njegove najveće strasti bile lov i lepe žene. Jedna žena obeležila je njegov život kao najveća ljubav i strast – Davorjanka Zdenka Paunović.

Wikipedia

Počela je kao Titova sekretarica koja je radila u njegovom kabinetu na samom početku Drugog svetskog rata. Studentkinja francuskog jezika, koja je govorila još dva jezika i bila iz bogate porodice, provela je ceo rat uz Tita, a posao je prerastao u intimna druženja i ljubav.

S njim je išla na ratne linije, u rovove, spavala na zemlji, pešačila kilometrima, boravila u pećinama tokom bombardovanja, bila na tajnim zadacima i menjala identitet.

Davorjanka je imala klasičnu lepotu koju je Tito očekivao od žena. Prva godina ljubavi bila je i godina svađa. Živeli su u partizanskim logorima gde nije bilo klasičnih zidova, pa se sve čulo.

Wikipedia

No i svađe između Davorjanke i Tita bile su jednako tako strastvene. Kad se jednom Tito požalio svom ličnom prijatelju Đuri Vujoviću Špancu i ispričao mu zašto se svađa s Davorjankom, ovaj mu je savetovao: „Druže Tito, ja bi nju streljao!“.

Nazivana je Titovom ljubavnicom jer je on već imao nevenčanu suprugu Hertu Has s kojom je imao sina Aleksandra. Nakon oslobođenja teritorije, Has je uspela doći do Tita u glavni štab, ali je tada uvidela da on živi s Davorjankom.

Za Davorjanku se govorilo da je stravična osoba pred kojom se svi plaše govoriti jer je imala veliki uticaj na Tita i njegove odluke, te je „skresala“ mnoge ambicije ljudi okolo njega.

Koliki je njen uticaj bio govori i podatak da je jednom sazvana sastanak najužeg partijskog rukovodstva a tema je bila samo ona. Tada im je Tito rekao: „Radite šta hoćete, ali ja bez nje ne mogu“.

Printscreen/ Blic

Prema zvaničnoj verziji Davorjanka je preminula od tuberkuloze u 25. godini, ali postojale su razne špekulacije. Tito je odlučio da je sahrane u dvorištu Belog dvora u Beogradu jer mu je bila najveća ljubav. Pored nje je sahranio konja i psa.

Iako je bila bitan deo njegovog života, Davorjanku više niko nikada nije spomenuo, a njeno mesto zauzela je Jovanka.

Printscreen/ Blic

Roditelji su na svaku godišnjicu posećivali njen grob, ali Tita nikada nije bilo, piše „Klix“.

Izvor: Blic

Ostavite komentar