Ruševine Gernike
ISTORIJA PODSEĆANJA

GERNIKA – Simbol razaranja. Fašistima su i tada i danas civili bili legitimna meta

Bombardovanje Gernike je bio vazdušni napad na baskijski grad Gerniku, kog su 26. aprila 1937. izvršili pripadnici Legije Kondor koja je pripadala nemačkim vazduhoplovnim snagama Luftvafe tokom Španskog građanskog rata.
Ruševine Gernike
Ruševine Gernike, Foto: Wikipedia

Bombardovanje je rezultovalo potpunim materijalnim uništenjem grada i ogromnim brojem ljudskih žrtava u republikanskom gradu Gernika.

Iako nije prvi put primenjena, ova taktika je zapanjila ceo svet veličinom rušenja civilnih ciljeva i brojem civilnih žrtava.

Bombardovanje je izvršila vazduhoplovna jedinica Kondor koju je formirala i uputila nacistička Nemačka da se bori na strani generala Franka u Španskom građanskom ratu.

Neki od aviona koji su bombarovali Gerniku – Savoja-Marketi SM.79. Foto: Wikipedia

Pikasova „Gernika“, jedna od najpoznatijih slika 20. veka, jeste i najpoznatije svedočanstvo tog užasa. Ogromno platno u sivim i plavim tonovima detaljno prikazuje patnju ljudi i životinja u sprženom gradu. Nastala je za Svetsku izložbu u Parizu 1937. godine i postala simbol protesta protiv velikog masakra.

Pikaso se zakleo da slika neće doći u Španiju dok ne padne Frankov fašistički režim, što on nije dživeo. Slika je u Španiju vraćena 1981. godine i danas se nalazi u muzeju Reina Sofia u Madridu.

Na starom pijačnom trgu, čiji kameni svodovi nisu poklekli pod bombama, i danas su vidljivi tragovi bombarovanja i oštećenja od metaka

Izvor: Wikipedia, Agencije

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar