PODSEĆANJA VIDEO GLASNIK

Šta se dogodilo na Maksimiru 13. maja 1990. (VIDEO)

Bila je sunčana nedelja, 13. maja 1990. godine. Na rasporedu utakmica velikog, u tadašnjim političkim uslovima koji su potresali Jugoslaviju u raspadanju, najvećeg rizika.

Foto: Screenshot/ Youtube

Igraju zagrebački Dinamo, koji tada simbolizuje novu vlast Franje Tuđmana i HDZ-a, koja je pobedila na izborima ni dvadesetak dana pre i Crvena zvezda čiji su navijači, ni godinu dana pre, preimenovani u Delije, simbolizovali Miloševićevu vlast.

To je utakmica koja je i pre, u mirnija vremena, bila uvek više od igre. Nešto se moralo dogoditi. I jeste. Utakmica nije odigrana, navijački neredi, razbijene glave, vrhunski politički slučaj, ali će upravo zato ući u istoriju, a neki će (preterano!?) uzeti taj dan kao početak rata u Hrvatskoj.

Intrigantni dokumentarac “Nedjelja 13.” Igora Grahovca, na do sada neviđeni način rekonstruiše tu politički važnu utakmicu koja se ne može izbeći u priči o raspadu Jugoslavije i ratu. Grahovac ne daje svoje komentare, već pušta mnogobrojne sagovornike da pričaju svoju priču.

Film je proizvela kuća 2015. godine Produkcija B, uz saradnju s HRT-om , RTS-om i Al Jazeera Balkans, što je prva takva saradnja tih televizija s ovog prostora.

Izvor: Jutarnji list/ B92/ Youtube/ Stevo Štagalj

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar