"Putinu sam rekao šta je srpsko rešenje za Kosovo"
POLITIKA SVET

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin završili večeras u Moskvi bilateralne razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Ruske federacije Vladimir Putin završili su večeras u Moskvi bilateralne razgovore nakon kojih je potpisano niz sporazuma o saradnji u različitim oblastima
Foto: Screenshot/ Youtube

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Ruske federacije Vladimir Putin završili su večeras u Moskvi bilateralne razgovore nakon kojih je potpisano niz sporazuma o saradnji u različitim oblastima, a u obraćanju novinarima Putin je istakao da je razgovor bio iskren i sadržajan te najavio dalji razvoj i jačenje odnosa dve zemlje.

Putin je u zajedničkom obraćanju sa Vučićem istakao da će Rusija nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Kako je rekao Rusija će po pitanju Kosova podržati svaku odluku koja će biti postignua između Beogarda i Prištine naglasivši da bi rešenje trebalo da se postigne poltičkim sredstvima u dijalogu dve strane i da bude u skladu sa Rezolucijom 12.44 SB UN.

„Rusija je zainteresovana za stabilizaciju prilika u regionu. Ruska strana će nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije“, rekao je ruski predsednik.

Putin je rekao da su se razgovori najvećim delom odnosili na ekonomsku saradnju uz ocenu da ona raste i da će se to i nastaviti i najavio da će Rusija pokriti potrebe Srbije za gasom.

VUČIĆ: HVALA RUSIJI ZA VETO, NEĆEMO DA UVODIMO SANKCIJE
Foto: Screenshot/ B92

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u političkom smislu uvek biti zahvalna Vladimiru Putinu što je sprečio da srpski narod dobije žig genocidnog naroda, kao i na tome što i dalje ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju, te ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom ponovio da Srbija jeste vojno neutralna zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze uključujuću NATO.

„Želeo bih da u ime Srbije izrazim zahvalnost na podršci koju nam Rusija pruža u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Rusija je uvek bila prijatelj Srbije“, rekao je Vučić koji se prvo obratio na ruskom jeziku.

On je pozvao Putina da dođe na otvaranje hrama Svetog Save koje je planirano 2019. godine, a u čije je opremanje ruska strana uložila značajna sredstva.

Vučić je zahvalio Rusiji na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Vučić je podvukao da se Srbija nije i neće mešati u unutrašnje stvari Rusije, ali je poželeo Putinu uspeh na predstojećim izborima, kako bi se nastavila politika jačanja odnosa dve zemlje.

„Kao predstavnik jednog malog, ali ponosnog i dostojanstvenog naroda želeo bih da poručim ruskom narodu da Srbija visoko ceni prijateljsvo Rusije“, rekao je Vučić.

On je naznačio da će Srbija uvek biti zahvalna Rusiji i predsedniku Putinu na više stvari, ali na tri posebno.

To su, kako je rekao, trenutak kada je Rusija stavila veto na rezoluciju SB UN čime je sprečila da srpski narod dobije žig sramote zbog genocida, kao i na tome što Srbija još uvek ima mogućnost da se bori za KiM, putem mira i odgovornom i ozbiljnom politikom.

„I treće, Srbija je vojno neutralno zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze, pa ni u NATO, a zahvaljujući podršci Putina uspeli smo delimično da revitalizujemo avijaciju i očuvamo status vojno neutralne zemlje“, naznačio je predsednik Srbije.

U razgovorima je, kaže, bilo i reči o nastavku vojno tehničke saradnje, te spomenuo da je Srbija dodatno zainteresovana za helikoptere i transportna sredstva.

Kako je rekao, danas je potpisano nekoliko važnih sporazuma Srbije i Rusije, a posebno je istakao značaj sporazuma o povećanju isporuka gasa, što je važno za one strane.

Činjenica da Srbija koristi sve više gasa je dokaz napretka industrije zemlje naše, apostrofirao je Vučić i dodao da se Srbija nije suočila sa problemom isporuke gasa za potrošače, kao i da ispunjava svoje finansijske obaveze za razliku od pre sedam-osam godina.

Ukazao je da se robna razmena između dve zemlje svake godine povećacva, da je ove godine bila znatno veća nego prošle, te da postoji mogućnost za još viši rast.

„Srbija je mala zemlja, brojčano i teritorijalno, ali smo jedan od retkih naroda koje se časno i pravedno ponaša prema ruskim prijateljima. Znam da za Rusiju to nema velikog značaja, ali moja je dužnost da istaknem da Srbija nije i neće uvesti sankcije Rusiji i da će raditi na očuvanju iskrenog prijateljstva“, rekao je Vučić.

On je dodao da je siguran da će se u tome uspeti, jer je politika rukovodstva Srbije suverena, nezavisna i odgovorna politika.

Obraćajući se na srpskom jeziku, Vučić je rekao da su razgovorima unapređeni odnosi i učvršćeno poverenje i izrazio je uverenje da će u oblastima kulture, sporta i ostalim sferama unaprediti saradnja.

Dodao je da će Srbija na najvišem nivou uzeti učešće u obeležavaju 75. godišnjice od velike Staljingradske bitke, jer su, kaže, Srbi jedan od retkih naroda koji nisu učestvovali na strani fašizma u ratu i uvek su se dičili antifašitičkom tradicijom.

„Zahvalio sam se Putinu i pozvao ga da dođe u Beograd, jer 2019. planiramo da otvorimo Hram Svetog Save, na obeležavanje 800. godina autokefalnosti srpske crkve i izrazio zahvalnost ruskoj strani za ogromu pomoć za to“, rekao je Vučić.

On je dodao da je sa Putinom razgovarao u četiri oka, kao i da su delegacije dve zemlje razgovarale i u širem i u užem sastavu, te da se razgovaralo o unapređenju ekonomske saradnje koja znači bolji životni standard građana, ali i o tome kako i na koji način da rešavaju probleme u institucijama međunarodne zajednice.

Vučić je čestitao svim građanima Srbije slavu Svetog Nikolu, koju kaže slavi veliki broj građana, kao i on lično, a predsedniku Putinu i Rusiji sutrašnji Dan službi bezbednosti, jer zna koliko im je to važno.

„Imali smo odlične razgovore i nadam se nastavku plodonosne sadradnje sa Rusijom“, zaključio je predsednik Srbije.

PUTIN: SRBIJA MOŽE DA BUDE VAŽNA ZA TRANZIT RUSKOG GASA
Foto: Screenshot/ B92

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas u Moskvi da bi Srbija mogla da postane važan element u tranzitu ruskog gasa i da se radi na uvezivanju Srbije u projekat Turski tok.

“Srbija može da postane važan element u tranzitu ruskog gasa”, poručio je Putin.

On je na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ocenio da su razgovori protekli u otvorenoj, prijateljskoj atmosferi i da su bili produktivni i da su obuhvatili čitav spektar tema.

U okviru razgovora, kako je rekao, konstatovano je još jednom da je energetika prioritetna sfera saradnje dve zemlje.

Podsetio je da Srbija trenutno gotovo u potpunosti nabavlja gas iz Rusije, da je u ovoj godini isporuke gasa iz Rusije u Srbiju dostifgle dve milijarde kubnih metara a da bi sledeće mogle da dostignu i 3.5 milijarde.

Naveo je takođe i da u okviru saradnje “Gaspromnjeft” nastavlja sa realizacijom modernizacije NIS, koji danas zapošljava 11.000 ljudi , a investicije u tu kompaniju dostižu tri milijarde dolara.

Prema njegovim rečima, takođe pođednako je važna saradnja u trgovinsko-ekonomskoj oblasti i naglasio da robna razmena beleži siguran rast.

Ove godine ta razmena je, prema Putinovim rečima, povećana 26 odsto.

„Sve su i veće ruske investicije u Srbiju i one dostižu četiri milijarde dolara dok u srpski partneri u rusku privredu uložili pola milijarde dolara“, rekao je Putin, dodajući da potpisana Deklaracija u oblasti modernizacije privrede predstavlja dodatni impuls unapređenju saradnje.

Podsetio je Ruske železnice uz pomoć kredita RF od 800 miliona dolara rade na realizaciji modernizacije srpskih pruga, a dve zemlje imaju zapaženu saradnju i u bankarskom sektoru.

Kako je rekao, razgovara se o formiranju slobodne trgovinske zone između Evroazijskog saveza i Srbije.

„U toku su konsultacije a očekujem da to rezultira potpisivanjem sporazuma“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, razvija se i saradnja u kulturno-humanitarnoj sferi i zahvalio je predsedniku Vučiću na tome što je u jednom delu Beograda podignuta spomen-ploča u čast hora Aleksandrov.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u političkom smislu uvek biti zahvalna Vladimiru Putinu što je sprečio da srpski narod dobije žig genocidnog naroda, kao i na tome što i dalje ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju, te ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom ponovio da Srbija jeste vojno neutralna zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze uključujuću NATO.

„Želeo bih da u ime Srbije izrazim zahvalnost na podršci koju nam Rusija pruža u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Rusija je uvek bila prijatelj Srbije“, rekao je Vučić.

On je pozvao Putina da dođe na otvaranje hrama Svetog Save koje je planirano 2019. godine, a u čije je opremanje ruska strana uložila značajna sredstva.

VUČIĆ SA PUTINOM: DOBRI ODNOSI, IMAMO O ČEMU DA RAZGOVARAMO
Foto: Screenshot/ B92

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin danas su na početku sastanka iskazali zadovoljstvo ekonomskom i svakom drugom saradnjom i najavili da će imati puno tema za razgovor tokom dvoipočasovnog sastanka.

Putin je istakao da je ovo prva poseta Vučića kao predsednika Srbije i naglasio: „Drago mi je da vas pozdravim – imamo dobre odnose još od vremena kada ste bili premijer i nadam se da će tako biti i ubuduće“.

Ruski predsednik je podsetio da se naredne godine obeležava 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Putin je konstatovao da se odnosi razvijaju posebno u oblasti privrede i da raste robna razmena kao i direktna ruska ulaganja.

„Imamo o čemu da razgovaramo i drago mi je što ste tu“, reči su dobrodošlice ruskog srpskom predsedniku

Predsednik Srbije zahvalio se Putinu na podršci koju pruža Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta naše zemlje.

„Zahvalan sam na svemu što ste učinili – Srbi cene i uvek će biti zahvalni za podršku i pomoć koju nam pružate“ rekao je Vučić.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je istakao kao značajnu činjenicu da se ekonomska saradnja stalno unapređuje kao i politički odnosi.

Čestitao je Putinu na kandidaturi za novi predsednički mandat, izrazio uverenje da će buduća saradnja biti na još višem nivou i zahvalio na dobrodošlici i gostoprimstvu.

Izvor: Tanjug/ Novosti

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar