POLITIKA

Ana Brnabić od sutra u Briselu,pismo o Kosovu i Kataloniji ne nosi

Zašto Katalonija i Kosovo ne mogu da se porede?
Foto. Screenshot/ N1

Kakve veze ima što je Španija članica EU, a Srbija ne? I kako to da poštujete Ustav Španije i njen teritorijalni integritet, a ne i Ustav Srbije koji jednako ne dozvoljava pravo na samoopredeljenje? Samo su neka od pitanja i kritika koje do evropskih zvaničnika zvanično neće doći. Jer pismo o kojem se danima govorilo i zbog kog je zasedao ceo državni vrh, ipak neće na put u Brisel s premijerkom.

„Pismo je završeno, ozbiljno je sastavljeno, ozbiljno urađeno, nećemo ga sada poslati“, rekao je Aleksandar Vučić, predsedik Srbije.

„Tako je, neću ipak poneti pismo u Brisel, zato što smo imali nekoliko razgovora s našim partnerima iz Španije koji su zamolili da zbog osetljivosti situacije tamo izađemo u susret i sada ne šaljemo to pismo“, kaže Ana Brnabić, predsednica Vlade.

Gotovo u glas kažu i premijerka i predsednik države – imaju obavezu da izađu u susret Španiji jer je Srbiji pomagala oko sporova o učlanjenju Kosova u Unesko i Interpol, ali i evropskih integracija. Slanje pisma zato odlažu, privremeno.

„To ćemo uraditi u narednom periodu. Kada? Obavestićemo vas. Ali mi od onoga što mislimo i od onoga što očekujemo, nećemo da odustanemo“, kaže Vučić.

Premijerkin dvodnevni boravak u Briselu biće prilika da evropskim zvaničnicima i uživo kaže da je Srbija u potpunosti saglasna sa njihovim stavom da treba poštovati tertorijalni integritet Španije.

„To što je EK rekla, sve je u pravu, samo smo mi mislili da to onda treba primeniti i na nas“, rekla je Brnabić.

Jer nije valjda, ironično konstatuje Brnabić, da neko misli da u Ustavu Srbije piše „ako neko hoće da proglasi nezavisnost, može, dobrodošao je!“

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

 

Ostavite komentar