POLITIKA REGION VESTI

„Antifašizam je moj izbor“ u Zagrebu: „Danas više nemamo ništa, osim povratka u srednji vek“

Uoči sednice Skupštine Grada Zagreba, na kojoj će se glasati o promeni imena Trga maršala Tita, inicijativa ‘Antifašizam je moj izbor’ organizovala je protest na Trgu žrtava fašizma

Foto: Printscreen/ N1

Protestu je prisustvovao i bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović, a osim zastava Radničkog fronta, zavijorila se i ona s crvenom petokrakom umesto šahovnice.

Danas sam ovde jer se protivim trgovačkom sporazumu koji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao s krajnjom desnicom. Ovde sam jer mi građani moramo zaustaviti relativizaciju fašističkih zločina. Naš antifašizam je pitanje slobode i jednakosti. Ovde sam jer ne želim živeti u zemlji gde Vlada i premijer mesecima tolerišu fašističke simbole, i to na mestu najvećeg pijeteta, u Jasenovcu. Ovde sam jer je Hrvatska sekularna država, ma što god biskupi mislili o tome, rekla je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije.

Glumica Anja Matković na skupu je pročitala odlomak iz „Jame“ Ivana Gorana Kovačića, a učesnici protesta su skandirali ‘Tito’, ‘Mi smo Titovi, Tito je naš’, ‘Tito je zakon’, a gradonačelnika Bandića su izviždali.

U Titovu režimu školovanje je bilo potpuno besplatno. Danas roditelji svojoj deci moraju plaćati sve. U tom istom ‘strašnom totalitarnom režimu’ imali smo i besplatnu zdravstvenu zaštitu, a žene su imale istu platu kao muškarci… Danas više nemamo ništa, osim povratka u srednji vek ,rekla je psihologinja i književnica Mirjana Krizmanić.

Zagreb je nepokoreni grad, a takav će i ostati uprkos pokušajima revizije prošlosti ekstremne desnice koja uz podrđku aktuelnog gradonačelnika nastoji izbrisati antifašističko nasleđe promenama imena ulica i trgova umesto da se bavi stvarnim problemima građana i građanki Zagreba. Vreme je da još jednom glasno kažemo da je Hrvatska u svoj Ustav upisala antifašizam kao temelj svoje državnosti, ali i da je antifašizam vrednost koja ne treba biti propisana već življena, tekst je najave protesta.

Dok se suočavamo sa sve većom nezaposlenosti, siromaštvom i iseljavanjem mladih, treba nametnuti bitne teme za ovo društvo, ali se i odlučno suprotstaviti reviziji prošlosti, ‘alternativnim činjenicama’ i veličanju ustaštva, objavili su organizatori protesta na Fejsbuku.

U kulturnom programu, pevao je i zagrebački kantautor Miki Solus, i to pesmu ‘Za dom spremni nismo’, prenosi Jutarnji list.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Pročitajte još“]

Ostavite komentar