POLITIKA VAŠ STAV

„Apel za odbranu KiM“ DSS-a je sneg po kome će izdajnici ostaviti svoj trag

Demokratska stranka Srbije predstavila je u petak na konferenciji za novinare Apel za odbranu Kosova i Metohije, koji je potpisalo 178 predstavnika naučnog, javnog i kulturnog života u Srbiji, od kojih je 100 doktora nauka i 62 profesora univerziteta.

Foto: Screenshot/ Youtube

Potpisnici uglavnom nisu vezani ni za jednu partiju, izjavio je za Fonet predsednik Političkog saveta DSS Miloš Ković i „nastao je kao odgovor dela javnosti na dvosmislene i uznemirujuće poruke koje poslednjih meseci stižu iz najviših krugova vlasti kad je reč o Kosovu.“

I kao i uvek na političkom nebu Srbije preovladali su sujeta, politički i materijalno-stranački interesi, a i preuzete obaveze prema domaćim i stranim donatorima i tutorima.

Reakcije drugih politički stranaka se kreću od neveštog ignorisanja do uskostranačkog sebičluka i nesposobnosti za razgovor o tako velikom pitanju, uvijene u oblandu evropskog puta Srbije.

Tako Aleksandar Stevanović, potpredsednik pokreta Dosta je bilo, navodi za Danas da „o svim strateškim temama treba javno razgovarati, i to tako što bi sagledali stvarne koristi i troškove za našu zemlju na dugi i kratki rok, mesto za to je Narodna skupština Republike Srbije“. U prevodu: „Daj digitron da izračunamo koliko koštaju vekovi, životi, istorija, ljudi… A nećemo sa vama da razgovaramo, mi smo građanska elita, kod vas nema kamera, kamere su u Skupštini, a na TV-u ispadnemo mnogo pametni, lepi i hrabri“

U Demokratskoj stranci navode da oni od svojih programskih načela ne odustaju i da za tu partiju nema dileme da je Srbiji mesto na Zapadu. Mi od naših programskih načela ne odustajemo jer je Evropa jedino ishodište naših vrednosti, ali i boljeg života za sve građane“, navode oni. Kako dodaju, dijalog oko strateških pitanja se vodi na izborima, a građani ih vide u izbornim obećanjima, piše Danas. U prevodu: “ Mi smo propali i kao stranka i kao preduzeće, naši najveći lopovi su nas napustili, ostali su oni srednje stručni. Pusti sad to Kosovo, tu ne možemo da se ugradimo, nek to odradi Vučić, pa ćemo posle da mu se pridružimo, mi smo ga podigli, moraće da nam se oduži.“

Vjerica Radeta, predsednica Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke, ističe da je „naš stav o Kosovu i Metohiji jasan i nepromenjiv i nećemo učestvovati u karikiranju tako važnog pitanja, bez obzira da li je u pitanju dijalog, apel ili išta slično. U prevodu: „Mi smo se dosta borili za dobrobit Srba i Srbije, pa je red i da malo zasluženo odmorimo. Neka ga naš Aca, nek odradi šta treba, mi ćemo za to vreme Tomu da pljujemo, a i još nisu sva Šešeljeva deca postala poslanici…“

SNS za „Apel“ tvrdi da je politički šou Demokratske stranke Srbije i parada populizma, lišen ozbiljnosti i osećaja za stvarnost, što su i hronične boljke te stranke. U prevodu: „Za SNS najčešće ne treba prevod, potrebno je par odvažnih i hrabrih tužillaca i sudija u Srbiji.“

Da podsetimo, „Apel za odbranu Kosova i Metohije“ je potpisalo 178 predstavnika naučnog, javnog i kulturnog života u Srbiji, od kojih je 100 doktora nauka i 62 profesora univerziteta.

Demokratska stranka Srbije, koja je predstavila „Apel“, imala je svoje uspone i padove, dobre poteze i velike greške, ali se u poslednjih par godina pročistila, ima novo rukovodstvo i predsednika, čoveka, Miloša Jovanovića, koji je neukaljan, mlad, duhovit, sigurno najobrazovaniji, najtalentovaniji, najpošteniji i definitivno najnormalniji politički lider u Srbiji.

S njihovom i njegovom politikom ostala nazovi opozicija može se slagati i ne mora, ali je dužna da ili prihvati i potpiše „Apel“, ili da otvoreno prizna da je spremna da preda Kosovo i Metohiju, da bar jednom bude iskrena i prizna da je na strani izdajnika Srbije.

Za neučestvovanje u Vučićevom „Dijalogu“ opozicija je mogla da nađe opravdanje, sad opravdanja više nema, na njima je da odluče jesu li ili nisu saučesnici u veleizdaji.

A cela ova priča samo potvrđuje zašto je DSS skrajnut, zašto ih nema u medijima, zašto postoji strah od Miloša Jovanovića i njemu sličnih.

Zato što su on i oni u stanju da razbucaju političku kastu i bitange koji već dve i po decenije vode ovu Srbiju u sigurno nestajanje.

Miloš Jovanović je sve ono što Šutanovci, Đilasi, Jankovići, Jeremići i drugi politički prevaranti i šibicari koji sebe nazivaju liderima nisu.

Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar