POLITIKA

Azem Vlasi: Vučić napravio prvi korak ka napuštanju zablude o Kosovu

PRIŠTINA – Savetnik kosovskog predsednika Azem Vlasi izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno učinio prvi važan korak ka napuštanju „zablude“ da je Kosovo u Srbiji i ocenio da je krajnje vreme da dodje do „istorijskog sporazuma“.

„Još od kada je Miloševićev režim stvorio kosovsku krizu nasilnim rušenjem ustavne autonomije Kosova 1989. i srpsku javnost gurnuo u zabludu da je Kosovo u Srbiji, Aleksandar Vučić je nedavnim javnim istupom, preko autorskog teksta, učinio prvi važan korak ka napuštanju te zablude“, rekao je savetnik Hašima Tačija za „Danas“.

Vlasi je ocenio da je Vučić izneo nešto što, kako je rekao, srpska javnost „poodavno zna: da je Kosovo od juna 1999. godine potpuno nezavisno od Srbije, bez ikakve šanse da se točak istorije vrati unazad“.

Cilj unutrašnjeg dijaloga koji je Vučić inicirao je, prema rečima Vlasija, „istorijsko osvešćenje“ u vezi sa Kosovom umesto „prizivanja mitova pokličima ne damo Kosovo“.

Vlasi je ocenio da je krajnje vreme da se do istorijskog dogovora dodje, a njegova kruna treba da bude medjusobno priznanje Kosova i Srbije „u postojećim granicama i uspostavljanje diplomatskih i dobrosusedskih odnosa“.

Foto: Printscreen/ nap.ba

Izvor: SEEbiz / Beta / Danas 

Ostavite komentar