Evropska komisija odbacila predlog italijanskog budžeta
POLITIKA

Bajer: Bez priznanja Kosova Srbija neće ući u EU

BEOGRAD – Poslanik nemačkog Bundestaga smatra da je Kosovo faktički teritorijalno nezavisno i da Srbija treba da prizna „de jure“ „suverenu državu Republiku Kosovo“, jer u suprotnom neće ući u Evropsku uniju, te da je to, između ostalog poruka,sa kojom je došao u Beograd.

„Važno je da svako razume da je od samog početka procesa dijaloga bilo jasno da neće doći do normalizaciju odnosa, ili dijaloga uopšte, bez de fakto priznanja teritorijalnog integritetu Republike Kosova. To treba da bude jasno“, izričit je Bajer u tumačenju nemačkog stava oko konačnog rešenja za kosovski problem.

Bajer, koji je inače član Hrišćanske-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i koordinator transatlantske saradnje u nemačkom Bundestagu, u razgovoru za Tanjug objašnjava da je njegova izjava da će novembar biti „mesec donošenja odluka“ za dijalog Kosova i Srbije pod posredstvom EU, u stvari nije njegova ocena, već „predviđanje kosovskog predsednika Taćija“.

On ponavlja da je Nemačka protiv razmene teritorija ili korekcije granice.

Bajer navodi da je cilj njegove posete Beogradu, osim upoznavanja sa napretkom Srbije u procesu evropskih integracija, da prenese stav Nemačke da su ideje o razmeni teritorija, loše i opasne.

„Uopšte ne razmišljamo o pružanju podrške takvim idejama i ta pozicija nemačke kancelarke Angele Merkel se neće promeniti i to je ono ključno što želim da prenesem kao poruku Berlina“, izričit je Bajer.

On podseća da je Merkel bila je jedini šef države u EU koja je jasno rekla da ovo nije dobra ideja, da je opasna, ne samo po stabilnost Srbije i Kosova, već i opasna za Republiku Srpsku ili Ukrajinu i slučaj Krim, ili druge delove istočne Evrope, i da upravo zbog toga“svi moraju da odustanu od takve ideje odmah“.

Brnabić: Pitanje statusa Kosova i Metohije jedina tačka razilaženja

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je u razgovoru sa Bejerom da je izuzetno zadovoljna stalnim napretkom u jačanju bilateralnih odnosa i saradnji dve zemlje, pre svega u oblasti ekonomije.

Predsednica vlade naglasila je da porast nemačkih investicija i broj nemačkih kompanija, koje u Srbiji zapošljavaju oko 50.000 radnika, svedoče da reforme koje sprovodimo daju rezultate i ulivaju poverenje investitorima.

Kada je reč o reformama, Brnabić je navela da je Srbija posvećena jačanju vladavine prava, kao stubu napretka svake uređene i odgovorne države i osnovi za dalji ekonomski razvoj.

Ona je naglasila da je Srbija pri izmeni ustavnih amandmana poštovala sve procedure i usvojila preporuke Venecijanske komisije, kako bi promene bile urađene u skladu sa najboljom praksom i donele očekivane rezultate. Cilj je, kako je naglasila, da Srbija dobije nezavisno i odgovorno sudstvo, u najboljem interesu države i njenih građana.

Sagovornici su se saglasili da mediji imaju veoma važnu ulogu u sprovođenju reformi u Srbiji, a premijerka je izrazila očekivanje da će kontinuirani dijalog predstavnika Vlade Srbije i medijskih udruženja dovesti do usvajanja medijske strategije koja će u potpunosti urediti ovu oblast. Ona je zahvalila predstavnicima OEBS-a i Fondacije „Konrad Adenauer“ na podršci i pomoći pri izradi ovog važnog dokumenta.

Premijerka Brnabić ocenila je da je pitanje statusa Kosova i Metohije jedina tačka razilaženja u našim bilateralnim odnosima, a da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom i postizanju kompromisnog i održivog rešenja.

Poslanik nemačkog Bundestaga istakao je da Nemačka snažno podržava evrointegracije Srbije i poručio da Srbija u Nemačkoj ima pouzdanog partnera i podršku na putu ka Evropskoj uniji.

Srbija veoma ceni podršku Nemačke regionalnoj saradnji, rekla je Brnabić i posebno podvukla značaj koji Berlinski proces ima za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

Izvor: RTV

Ostavite komentar