POLITIKA REGION

BALKAN: Albanci ruše sve između Makedonije i Grčke! Žele još jednu državu?!

ALBANCI PRAVE HAOS SVUDA PO BALKANU: Ruše sve između Makedonije i GRČKE! Žele JOŠ JEDNU DRŽAVU ZA SEBE?!

Politički analitičar iz Makedonije Branko Đorđevski kaže da veruje da bi ovaj sporazum mogao da bude ratifikovan sa obe strane
Albanska stranka Besa, koja je druga po snazi partija manjina u Makedoniji, uslovila je vlasti u Skoplju da Albanci postanu državotvoran narod da bi glasala za izmenu ustavnih amandmana, koji bi omogućili ratifikaciju dogovora Skoplja i Atine o promeni imena Makedonije i ulazak u NATO.

NATO je veoma zainteresovan da se Prespanski sporazum između Atine i Skoplja što pre ratifikuje, jer je ovo izborna godina u Grčkoj. O ovome je obe strane u pismu obavestio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je naveo 15. februar kao željeni datum kada bi voleo da vidi potpise obeju strana na ovom sporazumu.

Grčki mediji prenose da Skoplje, koje žarko želi u NATO, ima nameru da još više ubrza ovu proceduru, jer njima ne odgovara da ratifikacija sporazuma dočeka neku drugu vladu u Grčkoj, koja bi mogla da, kako se čulo iz opozicionih redova u Grčkoj, odustane od ovog sporazuma.

To bi za Makedoniju, koja ovim sporazumom treba da dobije drugo ime i tako napokon dobije zeleno svetlo za članstvo u NATO, značilo ujedno i pad vladajuće koalicije, koja trenutno opstaje samo zahvaljujući podršci albanskih partija. Drugim rečima, Makedonija bi imala ne samo redovne predsedničke izbore, već i vanredne parlamentarne izbore.

Da li je rok koji je zadao NATO realan? I može li se desiti da ovaj sporazum bude odbačen, ako se vlada u Grčkoj, a možda i u Makedoniji promeni?

Počeli najveći NATO manevri od kraja Hladnog rata
Foto: Pixabay

Politički analitičar iz Makedonije Branko Đorđevski kaže da veruje da bi ovaj sporazum mogao da bude ratifikovan sa obe strane. Jedini problem koji bi mogao da stopira ovaj proces u skopskom parlamentu, jesu zahtevi albanske partije Besa, koja da bi glasala za već usklađene ustavne amandmane u parlamentu u Skoplju, traži da se istovremeno prihvati i njihov zahtev da Albanci postanu državotvoran narod u Makedoniji, u državi koja će se u budućnosti zvati „Republika Severna Makedonija“.

– Ako oni ostanu pri svom stavu, ta praznina će se nekako nadoknaditi, jer je reč o nekoliko poslanika. Mislim da je to već oprobana taktika. Ne verujem da će zapadnoevropske države dozvoliti da jedna albanska partija minira čitav dogovor – uveren je Đorđevski, iako priznaje da bi Besa mogla da dobije „vetar u leđa“ iz Tirane, jer se to već dešavalo.

Đorđevski kaže da postoje dva razloga zbog čega se NATO-u žuri da se reši situacija u Makedoniji. Prvo i najbitnije, jer ova vojna Alijansa želi da zaokruži svoju misiju u ovom delu sveta, a drugo je strah da bi moglo da dođe do promena u Makedoniji, jer su građani sve više nezadovoljni zbog različitih zakona, kao što je Zakon o amnestiji, zbog koga se sve glasnije postavlja pitanje kako i da li u Makedoniji funkcioniše pravna država.

Izvor:Espreso  Foto: Screenshot

Ostavite komentar