POLITIKA VAŠ GLAS VESTI

Birodi: Izbori su od interesa za sve društvene aktere, neophodni transparentni razgovori

Birodi: Izbori su od interesa za sve društvene aktere, neophodni transparentni razgovori

Biro za društvena istraživanja (Birodi) ocenio je danas da je demokratska institucija izbora od interesa za sve društvene aktere, a ne samo za samo za političke stranke i pokrete te su istakli da je neophodno da se razgovori o izbornim uslovima vode na transparentan i participativan način.

Kako se u saopštenju navodi, to znači omogućavanje učešća svim društvenim akterima koji imaju interes i potrebu da promovišu i zaštite svoja prava, interese i obaveze, odnosno utiču na uspunjavanje obaveza i nadležnosti kojim se unapređuje izborni proces.

Ta organizacija pozdravila je spremnost Evropske unije da posreduje u rešavanju izborne krize, ali je istakla da EU organizovanjem dijaloga o izbornim uslovima na nivou političkih stranka doprinosi očuvanju partokratskog modela u Srbiji.

„Samo transparentan i participativan proces može da bude uvod u izlazak iz izborne krize i postizanje sustinskog dogovora o izbornim uslovima“, ocenio je Birodi.

Birodi je pozvao predstavnike Evropske unije da razmotre tu inicijativu.

Drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta biće održan sutra.Izvor:Danas 

Boris Tadić i Miloš Jovanović pregovaraju o ulasku u Savez za Srbiju
Boris Tadić
Tadić: U Srbiji nema uslova za elementaran politički život, a kamoli za dijalog

U Srbiji nema uslova za elementaran politički život, a kamoli za dijalog. Ako je neko hteo da nametne međunarodna pravila, morao je da učini napor da dovede sve predstavnike opozicije.

„Ja hoću da učinim sve što mogu da Savez za Srbiju i predstavnici drugih opoziconih stranaka učestvuju u ovom dijalogu ili u bilo kom dijalogu koji može da dovede do rešenja“, rekao je Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke koji je prvi napustio prvu sesiju, prve runde međustranačkog dijaloga pod pokrovetljstvom Evropskog parlamentarca Knuta Flekentštajna, koja je započela u Skupštini Srbije iza zatvorenih vrata.

Predstavnici vladajućih partija nakon prvog sastanka naveli su da je opozicija konfuzna, ali da je vlast spremna da ispuni neke njihove zahteve.

On je naveo da nije došao da diskutuje i da neće učestvovati u daljem dijalogu u Srbiji, već da je u srpski parlament došao da lično prenese “svojim prijateljima iz EP da u tim razgovorima moraju da učestvuju sve opozicione stranke”.

Tadić je naveo i da mu nije jasno po kom pravilu se odvija po Chatham house pravilu ili Žan Mone.

Predsednica parlamenta Maja Gojković koja je zajedno sa Flekenštajnom bila medijator prve sesije o ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora naredne godine, navela je kratko da se “radi i po jednom i po drugom pravilu”, ali da ona ne želi da komentariše Tadića jer nije čula šta je rekao.

Za razliku od Tadića, predsednica Skupštine Srbije ocenila je da je njen lični utisak dobar i da je vrlo zadovoljna kako je krenuo politički dijalog.

“Dogovorili smo se da nema izjava, dijalog i dalje traje, sada će početi druga sesija. To je sve ono o čemu ja mogu da govorim. Moj lični utisak je da sam vrlo zadovoljna kako je krenuo naš međustranački i politički dijalog”, rekla je Gojkovićeva.

Nešto opširniji bio je poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović koji je najavio da će se u skupštinskoj proceduri naći određene izmene i dopune zakona koje se tiču izbornog procesa, prvenstveno zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da će doći do određenih promena u vezi biračkog spiska i finansiranja stranaka.

On je, po izlasku sa prvog sastanka predstavnika vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, rekao da je vlast spremna da unapredi nešto ako će to kako je rekao, zaista doprineti boljem izbornom procesu.

„Svako iznese svoj stav, pričamo, razgovaramo i to je to ali jedino vlast daje konkretne predloge. Niko ne može da shvati na šta se predstavnici opozicije žale jer do sad nisu ništa konkretno davali kao predlog. Osim široke priče da im sve smeta, čini mi se da im najviše smeta što nemaju podršku naroda“, rekao je Đukanović novinarima ispred Skupštine Srbije gde se održava sastanak Upitan da li je bilo neophodno da predstavnici EU budu posrednici u tim razgovorima, poslanik SNS naveo je da je „moglo bez njih, ali i da nije loše da budu tu“.

„Šta god da traže iz opozicije, mi smo spremni da ima udovoljimo ali oni onda ne dođu, naljute se i na ove iz EU. Opozicija je krajnje konfuzna, jedni plaču što ne mogu da dođu jer im važniji od njih zavrću uši i kažu da ne mogu da idu“, rekao je Đukanović.

Palma postaje počasni konzul Grčke
Foto: Printscreen/ infocentrala.rs

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije izjavom “džaba smo krečili “pokušao je slikovito da objasni kako teče međustranački dijalog pod pokrovetelsjtvom Flekenštajna, obzirom da je drugi evroparlamentarac Eduard Kukan, kako saznajemo izostao zbog iznenadne bolesti.

Marković je novinarima rekao da nije čuo ništa novo i da je njegov zaključak da vanparlamentarna opozicija ucenjuje parlamentarnu da izađe iz Skupštine Srbije, jer samo tako mogu da pređu cenzus.

Prema njegovim rečima, parlament i Vlada Srbija su rekli da su spremni da ispune sve što opozicija traži, a da bi oni posle izmislili još nešto i tražili odlaganje od devet-deset meseci. Naveo je da nije dobro što se u svet šalje slika da se u Srbiji ne poštuju ljudska prava i da postoji blokada medija, uz ocenu da su tu društvene mreže na kojima može svašta da se pročita i piše, pa čak i laži.

„Na sva usta demonstrativno najavljivano napuštanje pregovora sa Prištinom ponovo se pokazalo kao još jedna tačka u bednoj operetskoj predstavi kojom Aleksandar Vučić pokušava da zamaže oči građanima Srbije i skrene pažnju sa stvarnih problema – praznih novčanika i tanjira“, navodi se u saopštenju Nove. „Sreća, te savesnim građanima, koji su, nažalost, zbog takvih poput njega i njemu sličnih, danas rasuti po dijaspori, nije promakao stvarni povod Vučićevih putešestvija po Evropi, pa smo tako svedoci njegovih obilazaka pivara po Briselu, ali i šetkanja ulicama Beča i obilascima butika“, ukazuje ta stranka. „Poručujemo građanima da se ne plaše, ali i da budu svesni svega što se danas dešava i svoju odlučnost da tome stanu na put jasno pokažu na prvim sledećim izborima“, navodi se u saopštenju.
Foto: Screenshot/ N1

Nova stranka će nastaviti da učestvuje u daljem dijalogu i da se bori za izborne uslove, rekao je po izlasku sa sastanka predsednik Nove stranke Zoran Živković i dodao da ovakvi izborni uslovi kakvi su sada ne valjaju, ali da ne mogu da budu promenjeni bežeći sa megdana.

„Ne treba očekivati da će od jednog sastanka koji je trajao nekoliko sati danas da se promeni nešto veliko, dramatično. Dobro je što je tu EU i dobro je da oni shvate da je delimično njihova odgovornost i do sada i od sada za ono što se dešava u Srbiji“, rekao je Živković a Čedomir Jovanović, lider LDP rekao je novinarima ispred parlamenta Srbije da Srbiji nisu bili potrebni posrednici EP da bi stranke razgovarale o problemima koji postoje u njihovim međusobnim odnosima

“Mi smo odgovorni za ovu zemlju i od te odgovornosi ne možemo pobeći. Ja to ni ne pokušavam, čini mi se da ne dele i drugi mišljenje sa mnom”, rekao je Jovanović i dodao da nema smisla skrivati se iza izbornog zakonodavstva, jer ni u jednoj zemlji nije idealno, međutim, Srbija koliko god se menjala od 2000. do danas na političkom planu je sama sebe devastirala.

“Mislim da se ne može pronaći rešenje sve dok ne bude postojala spremnost da se preuzme politička odgovonost za postupke. Vidim Tadić došao da izdeklamuje to što misli da treba potom se digao i otišao i ostavio svog predstavnika. Onda samo mogu da postavim pitanje ko će voditi računa o ovoj zemlji ako ne neko ko je u dva mandata bio predsednik”, upitao je Jovanović.

Prvoj rundi razgovora u parlamentu Srbije o izbornim uslovima učestvovali su poslanici SNS Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, iz Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević i Žarko Obradović, Jedinstvene Srbije Dragan Marković, Pokreta socijalista Đorđe Komlenski i Bojan Torbica, Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović i Narodne seljačke stranke Marijan Rističević i poslanica Saveza vojvođnskih Mađara Elvira Kovač.

Iz opozicionih redova sastanku su prisustvovali predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić, predsednik Nove stranke Zoran Živković, poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura, predsenik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, Enis Imamović, poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka i Mirko Jović iz Nove Srbije .

Od vanparlamentarnih stranaka prvoj rundi međustranačkoj dijaloga prisustvovali su predstavnici Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i Petar Miletić i predsednik Srpskog partiotskog saveza Aleksandar Šapić.

Stranke koje čine Savez za Srbiju ranije su najavile da neće prisustvovati dijalogu jer smatraju da je inicijativa Dejvida Mekalistera dobrodošla, ali je zakasnila.

Na sastanak nisu bili pozvani ni predstavnici Inicijative ne davimo Beograd, pa su se oni ispred srpskog parlamenta pojavili sa ogromnim plakatom sa naslovnim stranama režimskog tabloida, kako su rekli umesto crvenog tepiha dobrodošlice na njemu je pisalo bojkot izbora 2020. godine.

Oni su pokušali da uđu u parlament, ali im obezbeđenje nije dozvolilo.

Sastanak je završen nešto pre 19 sati i 30 minuta, a dijalog uz posredstvo evropskih parlamentarca nastavlja se danas od devet. Izvor: Danas

 Izvor: Jutarnji GLASnik                                           Foto:Screenshot

Ostavite komentar