DRUŠTVO POLITIKA VERA I VEROVANJE

BOJKOT: Amfilohije koji nije prisustvovao odlikovanju Vučića, zatražio vanrednI sabor SPC – Irinej ga odbio

BOJKOT: Amfilohije koji nije prisustvovao odlikovanju Vučića, zatražio vanrednI sabor SPC – Irinej ga odbio-prenosi Antena

Povodom obiljeležavanja „800. godišnjica autokefalije”: Srpske pravoslavne crkve, večeras je u beogradskome „Sava centru” upriličena svečana akademija, pod nazivom „Zavet Svetoga Save“.

Srpski patrijarh Irinej, predśednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predśedništva BiH Milorad Dodik, odlukom Sinoda SPC, odlikovani su Ordenom Svetoga Save prvoga stepena.

Večerašnji skup u Beogradu bojkotuje mitropolit Amfilohije Radović.

Njemu uprkos, iz Crne Gore su odlikovanju Vučića prisustvovali Andrija Mandić i Milan Knežević.
Prema obaviještenim izvorima, Amfilohije je prekjuče u Žiči predao Irineju zahtjev za sazivanje vanrednoga Sabora SPC, navodno potpisan od strane petnaestorice episkopa.

Amifilohije, arhiva Printscreen

Amfilohije je tražio da zasijedanje Sabora počne śutra, 9. oktobra.

Irinej je odbio taj Amfilohijev zahtijev.

Amfilohije je ranije kazao novinarima da „veliki broj arhijereja SPC nije saglasan sa odlukom Sinoda da orden Svetog Save na 800. godišnjicu autokefalnosti SPC dodijeli Vučiću”.

„Moram to da kažem, što se mene lično tiče, a vjerujem i jedan dobar dio naših arhijereja nijesu time zadovoljni. To je odluka Njegove Svetosti i članova Sinoda“, kazao je Amfilohije.

Aludirajući na Amfilohija, Irinej je večeras ocijenio da su njegove tvrdnje o Vućiću, kako je rekao – zlonamjerne.

Potom je riječ dobio srpski predśednik. Obraćajući se Irineju, a misleći na Amfilohija, Vučić je u „Sava centru” kazao:

„Tek kad sam vidio šta o meni misle oni kojima sam postao izgovor za slanje poruka Vama, nerijetko i za obračun za Vama, oni koji vjeruju da ih ordenje čini većim od onih koji ordenje daju, odlučio sam da izgovorim nekoliko riječi“.

„Kritike koje su stigle na Vaš račun, moja su krivica Vaša Svetosti”, rekao je Vučić.
„I da ste orden, Vaša Svetosti, dali onima koji su ćutali na otcjepljenje ili nijemo gledali kako, jedna za drugom, iz zajedničke države izlaze svetitinje – Ostrog, Cetinjski manastir, Manastir Morača, Đurđevi stupovi – vjerujem bolje bi ste prošli”, kazao je Vučić.

Vučić je u svome govoru kazao da ga „odlikovanje obavezuje da radi još više i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo”.

„Da se borim za Kosovo i Metohiju, podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, ali i u Crnoj Gori”, rekao je.

„Imam nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno”, zaključio je Aleksandar Vučić, uz poklike: „Živela SPC!” i „Živela Srbija!”

Izvor: Antena Foto:Screenshot

Ostavite komentar