POLITIKA

Borko Stefanović: Ili da napravimo novo političko oruđe koje će pregaziti naprednjake ili mrtvoj opoziciji da merimo rep

O okupljanju opozicije, u razgovoru za Danas, predsednik Levice Srbije, Borko Stefanović je rekao da je recept sa beogradskih izbora sa okupljanjem bio samo delimično uspešan, jer nisu svi želeli da se pridruže i da je siguran sam da će sad biti drugačije.
Foto: Screenshot/ Youtube

„Mislim da sad nije vreme za pozicije i profilisanje partija opozicije, već za okupljanje, poštujući sve naše razlike“, kaže u razgovoru za Danas Borko Stefanović, odgovarajući na pitanje da li bi novi opozicioni savez oko Dragana Đilasa mogao biti osnovan bez Vuka Jeremića i Saše Jankovića budući da se čini da su oni pre za to da jačaju svoje organizacije i da u savez uđu eventualno pred izbore.

O predlogu Dragana Đilasa da se formira savez bez predsednika koji bi delovao na teritoriji Srbije, a koji bi između ostalog podrazumevao zamrzavanje rada postojećih političkih organizacija saveza, lider Levice Srbije kaže za Danas:

– „Organi LS će narednih dana doneti odluku, kao i uvek, nakon temeljne demokratske rasprave. Predlog Dragana Đilasa je u skladu sa zahtevima naroda da se opozicija ujedini i ostavi sujete i razlike na stranu. U ovom trenutku nijedna opoziciona partija sama ne može da ugrozi ovu lošu vlast i zato je potrebno okupljanje koje će biti više od ad hoc koalicije. Čudi me da nekima to nije jasno posle ovakvih rezultata izbora. LS će svakako insistirati na okupljanju i što čvršćem povezivanju opozicije jer bez toga nema promena u Srbiji. Ne mislim da je to bilo kakvo zamrzavanje ako naša politika i ideje dopiru do većeg broja ljudi i ako smo mi garancija da će baš to biti politika novog saveza. Mi ne mislimo da LS gubi bilo šta na svom identitetu i politici. To su ovi izbori pokazali. Ideje levice nikad nisu bile prisutnije u javnosti i političkoj areni.“

Na pitanje novinara Danasa, da ukoliko se i postigne savezništvo sa beogradskih izbora pred parlamentarne izbore, na čemu bazira optimizam da može da se pređe cenzus, kada niko u koaliciji nema nikakvu infrastrukturu u Srbiji, Borko Stefanović odgovara:

– Pa kakva infrastruktura? Gde je ta infrastruktura strankama koje nisu prešle cenzus? To je mit iz 90 tih. Infrastruktura se brzo pravi ako postoji energija, snaga i ideja, ako se pobedi strah i nezainteresovanost za politiku koja je sveprisutna. A to može novi opozicioni savez. Pitanje je da li želimo da budemo u svemu u pravu, da se do skova držimo svojih principa i programa ili da pobedimo ovu katastrofalnu vlast? Hoćemo li da skoro mrtvoj opoziciji merimo rep ili da napravimo novo, snažno, političko oruđe koje će pregaziti naprednjake posle duge borbe? Mislim da je odgovor jasan.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar