POLITIKA

Borko Stefanović: Vučićev režim ne zna šta je to kičma i dostojanstvo

Na tvrdnje da Beograd razmatra uvođenje reciprociteta u kontaktima stranih diplomata sa srpskim državnim vrhom, reagovao je predsednik Levice Srbije Borko Stefanović.

Ilustracija, Jutarnji GLASnik Foto: Screenshot/ Youtube

On je za Danas ocenio da „zvuči nemoguće“ da se u praksi ostvari takva inicijativa.

Vest da Srbija razmišlja o uvođenju reciprociteta objavile su Večernje novosti, nedugo nakon što se ambasador Ukrajine Oleksander Aleksandrovič žalio da mesecima čeka na prijem kod ministra Dačića, na šta je MSP Srbije odgovorio da ni našeg ambasadora u Ukrajini Radeta Bulatovića još nije primio Pavel Klimkin.

Borko Srefanović tvrdi da bi „prvo trebalo da ova vlast prestane da zove novinare kad prime na razgovor stranog ambasadora, pošto takvo ponašanje pokazuje da SNS pravi od Srbije banana državu“.

– Tako nešto niko nije radio. A inače bih baš voleo da vidim kako Dačić i Vučić odbijaju da vide ambasadore Skota i Čepurina dok Lavrov i Tilerson ne prime naše ambasadore Matkovića u Vašingtonu i Terzića u Moskvi. Zvuči nemoguće, zar ne? Naš režim ne zna šta je to kičma i dostojanstvo, tako da će ih budući potezi demantovati, iako to niko neće primetiti, ističe Borko Stefanović.

Komentarišući za Danas nedavne susrete šefa srpske diplomatije tokom ministarskog sastanka OEBS-a u Beču, uključujući razgovore sa Klimkinom, šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim i američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, Stefanović ukazuje da je normalno da se ministri spoljnih poslova sastaju i razgovaju na marginama međunarodnih konferencija. „ Ono što je za strah je šta naša strana saopštava sagovornicima u fazi duboko podeljenih interesa velikih i koliko je zaista sposobna da vodi osetljivu spoljnu politiku srednjeg puta. Nisam siguran. Pogotovo ako je Dačić, kako piše režimska štampa, iskoristio sastanak da se žali na Hojt Jia, i to Tilersonu koji mu je šef i koji je moguć kandidat za odlazak sa funkcije“, napominje on.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar