POLITIKA VAŠ STAV

Brammertz: Članovi SRS će morati da se pojave pred sudom

NEMA POPUŠTANJA Brammertz: Članovi SRS će morati da se pojave pred sudom

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serž Bramerc (Serge Brammertz) u izjavi za N1 rekao je da će članovi Srpske radikalne stranke morati da se pojave pred sudom zbog optužbi za nepoštovanje Tribunala u Hagu.
Brammertz koji je tokom nedelje boravio u Beogradu rekao je da o tome nije razgovarao sa srpskim zvaničnicima, jer se čeka odluka po žalbi nezavisne tužiteljke protiv odluke Mehanizma da se ovaj slučaj prebaci srpskom pravosuđu.

Podsetimo, Haški tribunal u decembru 2015. optužio je Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jova Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo, za zastrašivanje svedoka u postupku koji je pred Tribunalom vođen protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.

Haški tribunal optužio je Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jova Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo

„Nismo razgovarali o tome, jer se čeka odluka nakon žalbe. Ono što uvek kažemo je da to pitanje neće nestati – oni će morati da se pojave pred sudijama u vezi sa navodnim zločinima koje su počinili. Ja mislim da postoji puno dobrih razloga zašto bi ovaj postupak trebalo da ostane u Hagu, i da je je situacija kao pre dve godine, kada je Tribunal još funkcionisao ne bi bilo sumnje da bi se ovaj proces vodio u Hagu.

Sada, sa Mehanizmom, koji ima ograničena sredstva i izmenjene nadležnosti u ovakvim slučajevima, sudije su odlučile onako kako su mislili da je najbolje za slučaj. Ukoliko, ipak, na kraju ovaj slučaj bude prebačen u Beograd, pažljivo ćemo pratiti kako se u njemu postupa. Ali, da sačekamo odluku, pa ćemo videti“, rekao je Brammertz za N1.

Izvor: SEEbiz  Foto: Screenshot

Ostavite komentar