POLITIKA

Brisel traži način kako da brzo odvoji Beograd od Moskve

Evropska unija od jeseni prema našoj zemlji biće sve zahtevnija. Prednjače Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska

Foto: Printscreen/ agencije

BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI

EVROPSKA unija će od septembra, čim joj se činovnici vrate s godišnjih odmora, biti zahtevnija prema Srbiji, saznaju „Novosti“ u sedištu njene administracije. Brisel je odlučan u tome da u ovoj fazi priključenja naše zemlje EU stavi akcenat na pitanje Kosova, odnose s Rusijom i vladavinu prava.

Postoje pritisci određenih zemalja da na dnevni red što pre dođe poglavlje 31 koje se bavi spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom. To bi, u slučaju Srbije, posebno bilo važno kada je reč o odnosima s Ruskom Federacijom.

Zbog svojih zategnutih odnosa s Moskvom, iz ličnih interesa, u ovome, pre svega prednjače Poljska i baltičke zemlje, od kojih Estonija trenutno predsedava EU do kraja godine.

– Problem je u tome što pregovaračka platforma za navedenu oblast tehnički još nije spremna i po svoj prilici neće ni biti tokom 2017. Zbog toga može da se dogodi da poglavlje 31 donekle uspori evropske integracije Srbije – navode u Briselu.

Inače, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska insistiraju da se sve na ovom polju ubrza, da bi što pre „odvojili Beograd od Moskve“, uslovljavanjima u pregovaračkom procesu. Neformalni dogovor je da se da još malo lufta do kraja ove godine, kada bi se otvorila tri ekonomska poglavlja, najverovatnije u decembru, a da od januara krenu ozbiljni pritisci da se započne sa tretmanom „ruskog pitanja“ – navode u Briselu.

Što se tiče Kosova, Brisel traži nove pomake u cilju dalje normalizacije odnosa, i u tom smislu dosta se očekuje od najavljenog unutrašnjeg dijaloga u srpskom društvu, koji uskoro predstoji. Kada je reč o vladavini prava, u EU žele da se ovoj temi pristupi sa „istim entuzijazmom kojim se vode ekonomske reforme“.

Normalizacija odnosa s Prištinom se već prati kroz posebno poglavlje 35, dok su osnovna i ljudska prava, s pravosuđem, slobodama i sigurnošću obuhvaćena takođe otvorenim oblastima 23 i 24.

DO KRAJA GODINE TRI POGLAVLjA

MINISTARKA za evropske integracije Jadranka Joksimović izrazila je očekivanje da ćemo do kraja godine otvoriti još tri poglavlja u pregovorima sa EU, istakavši da je Srbija ozbiljna zemlja kandidat sa kojom Unija razgovara kao sa partnerom.

Prema njenim rečima, do kraja 2017. godine otvorićemo poglavlje 6, koje se odnosi na kompanijsko pravo, poglavlje 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom) i poglavlje 33 koje se odnosi na budžetske i finansijske odredbe.

– Da li će biti u oktobru ili decembru dve međuvladine konferencije, ili samo u decembru, to ćemo još videti. To je stvar i proceduralnih stvari koje mi sa Evropskom komisijom radimo – rekla je Joksimovićeva za TV Pink.

Izvor: Novosti/ G. Čvorović

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Pročitajte još“]

Ostavite komentar