POLITIKA SVET

BRITANCI TRAŽE CENZURU „BALKANSKE MEĐE“: Film „ruska propaganda“,GLUMCI: Smeta im istina

BRITANCI TRAŽE CENZURU „BALKANSKE MEĐE“: Film „ruska propaganda“ i  „potkopava mir na Balkanu“

OGLASILI SE GLUMCI „BALKANSKE MEĐE“: Ćutali su dok su Šiptari rušili crkve, a sad im smeta istina

Ironija je da su partneri u distribuciji „Balkanske međe“ američki gigant 20th Century Fox i kuća „Amadeus“ iz Londona koja radi distribuciju za celu Evropu

„Tajms“ navodi da je „Putinov režim poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastične akte nasilja nad malim nacijama i narodima bez zaštite“ i da je „vreme da se na to stavi tačka“

Britanski „Tajms“ oštro je napao film „Balkansku među“, ocenivši da svojim prikazom nedavne balkanske istorije potkopava regionalni mir. U komentaru objavljenom 31. marta film se istovremeno stavlja u kontekst „meke sile“ Rusije.

„Tajms“ čak na izvestan način poziva na cenzuru filma, navodeći da je „Putinov režim poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastične akte nasilja nad malim nacijama i narodima bez zaštite“ i da je „vreme da se na to stavi tačka“, jer „kad se laž zaodene u istinu u opasnosti su život i sloboda“.

Film „Balkanska međa“, koji je nedavno premijerno prikazan u Rusiji i Srbiji, govori o desantu na Prištinski aerodrom, kada je ruska jedinica iz sastava Sfora zauzela aerodrom Slatinu neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma.

Film je poslednjih nedelja najgledaniji u bioskopima u Rusiji i zemljama Zajednice nezavisnih država.

Kako je u izjavi za Sputnjik rekao režiser Andrej Volgin, iako je film inspirisan istorijskim događajima, reč je ipak o umetničkom delu, a u „srpskoj liniji“ su korišćeni i dokumentarni kadrovi.

U filmu „Balkanska međa“ glume Miloš Biković, Milena Radulović, Miodrag Radonjić, Aleksandar Srećković Kubura, Anton Pampušni i Goša Kucenko, a u epizodnoj ulozi se pojavljuje i Emir Kusturica.

POSLE SKANDALOZNOG KOMENTARA BRITANACA OGLASILI SE
GLUMCI „BALKANSKE MEĐE“: Ćutali su dok su Šiptari rušili crkve, a sad im smeta istina

Film ruskog reditelja Andreja Volgina našao se na meti britanskog „Tajmsa“. Tvrde da je to Putinova propaganda koja potkopava regionalni mir

FILM „Balkanska međa“ ruskog reditelja Andreja Volgina, koji ovih dana puni bioskope širom Rusije i Srbije, našao se na meti britanskog „Tajmsa“. U skandaloznom tekstu, ovaj list je oštro napao „Među“, ocenivši da svojim prikazom nedavne balkanske istorije potko- pava regionalni mir, pišu Večernje Novosti.

Britanci beskrupulozno tvrde da je istina prva žrtva ovog ratnog blokbastera, i da iza svega stoji namera Rusije da sve države bivše Jugoslavije okrenu protiv Zapada.

U tekstu objavljenom pre nekoliko dana, „Tajms“ tvrdi je „Balkanska međa“ primer „meke sile“ Rusije, pa čak na izvestan način poziva i na cenzuru filma, navodeći da je „Putinov režim poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastično nasilje nad malim nacijama i narodima bez zaštite“. Britanci ističu da je „vreme da se na to stavi tačka“, jer „kad se laž zaodene u istinu, u opasnosti su život i sloboda“.

U filmskom spektaklu „Balkanska međa“ glume Miloš Biković, Milena Radulović, Miodrag Radonjić, Aleksandar Srećković Kubura, Anton Pampušni i Goša Kucenko, a u epizodnoj ulozi se pojavljuje i Emir Kusturica.

Urednica Jutarnjeg GLASnika sa Milošem Bikovićem

Glumac Aleksandar Srećković, koji u filmu glumi Albanca, pripadnika OVK, kaže, za „Novosti“, da ga ovakve poruke nisu iznenadile.

– Nije neočekivano da će zapadni mediji koji su podržavali i opravdavali nezakoniti čin NATO bombardovanja Jugoslavije, osuditi film koji prikazuje našu istinu, da ga predstavljaju kao unošenje nemira na Balkan. Nije „Tajms“ imao takve komentare kad su kosovski Šiptari tri dana sprovodili krvavi pir, ubijali ljude, rušili pravoslavne crkve… Nisu pisali takve tekstove kad je pogođen voz u Grdeličkoj klisuri… Ti mediji su masovno podržavali bombardovanje, to je mašinerija koja radi svoj posao – kaže Srećković.

Film „Balkanska međa“, koji je nedavno premijerno prikazan u Rusiji i Srbiji, govori o desantu na Prištinski aerodrom, kada je ruska jedinica iz sastava Sfora zauzela aerodrom „Slatinu“ neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma.

Srećković podseća da je film baziran na istinitom događaju, ali da je u pitanju fikcija.

– Nismo pravili dokumentarni film. Ostali smo u nivou žanra i film nema poseban politički stav. Najmanje smo se, zapravo, bavili politikom. Reč je o antiratnoj drami, o strahotama rata, zverstvima i neljudskim postupcima koji iskaču na videlo u ratnim okolnostima. „Balkanska međa“ je opomena na rat, a kraj nosi ljubavnu priču i antiratnu poruku – kaže Srećković i dodaje: – U američkoj produkciji, u filmovima sa tom tematikom, uvek su Srbe predstavljali kao ubice i divljake, a u tim ostvarenjima igrale su i velike holivudske zvezde. Ne vidim da u „Međi“ ima više propagande nego što ima američke propagande u njihovim ratnim filmovma.

kinopoisk.ru

RADONjIĆ: A ONI RADE DISTRIBUCIJU…

Uz Bikovića, jedan od producenata i glumaca u ovom filmu Miodrag Radonjić, ističe za naš list da politici nije mesto u kulturi i da je ovakav tekst u „Tajmsu“ njihov izbor da govore šta žele i misle.
– Ironija je da su partneri u distribuciji „Balkanske međe“ američki gigant 20th Century Fox i kuća „Amadeus“ iz Londona koja radi distribuciju za celu Evropu – kaže Radonjić.

Ekipa glumaca Balkanska međa
O „Balkanskoj međi“

Film „Balkanska međa“ je akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. godine, kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini. Ruski predsednik krajem prošle godine uručio Medalju Puškina, Biković je, između ostalog, govorio i o tom susretu.- Rekao sam Putinu da nas u toku 2019. čeka veliki film u srpsko-ruskoj koprodukciji, na šta mi je odgovorio da je on, takođe, u tome učestvovao. „Znam“, odgovorio sam. Čudno me je pogledao. Posle sam tek shvatio da je imao na umu samu akciju na aerodromu Slatina, a ja sam mislio da se njegove reči odnose na to da je podržao film – ispričao je Biković u intervjuu za Nedeljnik.
Podsećamo, pomenuti film stiže u bioskope na 20. godišnjicu bombardovanja Srbije. Premijera je zakazana za 19. mart, a u redovnoj bioskopskoj distribuciji film će se naći od 21. marta.
Aerodrom „Slatina“ zauzeli su usred rata na Kosovu ruski specijalci koji su izveli neverovatan marš sa terotirije BiH, kako bi stigli pre NATO trupa.
Kada su vojnici NATO došli do aerodroma zateklo ih je iznenađenje, jer je ceo bio pod kontrolom Rusa, koji su sa oružjem u rukama čekali.

Posle dugih pregovora sprečen je direktan sukob Zapada sa Rusijom, a nekoliko godina kasnije i poslednji ruski vojnik je napustio Kosovo.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                                                  Foto: Screenshott

Ostavite komentar