POLITIKA VAŠ GLAS

Britanski i američki mediji: Alarm u EU zbog Rusije i Kine, i posredstvo između dva kosovska lidera

BRITANSKI MEDIJI: Alarm u EU zbog Rusije, a ipak hladan tuš za Zapadni Balkan

Britanski Fajnenšel tajms u članku posvećenom samitu u Berlinu tvrdi da su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nagovestili zemljama Zapadnog Balkana da su male šanse za njihovo brzo priključenje EU

Britanski Fajnenšel tajms u članku posvećenom samitu u Berlinu tvrdi da su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nagovestili zemljama Zapadnog Balkana da su male šanse za njihovo brzo priključenje EU i da su im preneli da bi prvo trebalo da „srede situaciju kod kuće“.
Samit se, konstatuje istovremeno list, održao u trenutku kada je Brisel „uključio alarm“ zbog sve veće uloge Kine i Rusije na Zapadnom Balkanu.

Makron je, napominje list, rekao da razume da i drugi akteri „imaju svoje interese na Balkanu, ali da je jasno da su evropski interesi važniji“.

U tekstu pod naslovom „Hladan tuš Francuske i Nemačke na nade Balkana za brzo pristupanje EU“, FT navodi da je Makron bio fokusiran na neophodnost „političke stabilnosti“ u regionu, navodeći da će Pariz pomoći u ključnim ekonomskim, socijalnim i bezbednosnim reformama, kao i u reformama u oblasti vladavine prava, pre nego u procesu proširenja EU.

List navodi i da je nemačka kancelarka protiv bilo kakve ideje rešenja spora između Beograda i Prištine koja uključuje razmenu teritorija, dok bi Vašington i Brisel podržali takvo rešenje.

FT dodaje, pozivajući se na navode analitičara, da su Merkel i Makron bili domaćini samita zbog zabrinutosti razvojem događaja u regionu, uprkos, kako ocenjuje, uspehu bez presedena u vezi sa postignutim sporazumom o imenu Severne Makedonije.
EU, zaključuje FT, već dugo govori o mogućnosti ulaska zemlja Zapadnog Balkana u taj blok kako bi podstakla ekonomski napredak i poboljšala širu regionalnu stabilnost,prenose Večernje Novosti.

NjUJORK TAJMS O SAMITU U BERLINU: Najpre posredovati između Tačija i Haradinaja

Njujork Tajms u članku posvećenom samitu o Zapadnom Balkanu navodi da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron najpre treba da „posreduju između dvojice kosovskih lidera“
Njujork Tajms u članku posvećenom samitu o Zapadnom Balkanu navodi da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron najpre treba da „posreduju između dvojice kosovskih lidera“.
U članku pod nazivom „Impuls za pronalaženje dogovora između Srbije i Kosova stavlja na videlo nacionalne podele“, Njujork Tajms piše da Makron i Merkel, ako žele da „imaju bilo kakvu nadu da će ublažiti napetosti između Kosova i Srbije i prekinuti zastoj u razgovorima o normalizaciji odnosa“, onda „možda prvo moraju da posreduju u drugom miru – između dva kosovska lidera“.

Tači je za Njujork Tajms negirao navode o borbi za vlast sa Haradinajem, ističući da su njih dvojica bili „drugovi“ u borbi za nezavisnost i da su „sada prijatelji“, koji, kako je naveo, imaju razlike.

„Ja sam optimista. Verujem da možemo da postignemo sporazum koji će doneti priznanje Kosova od strane Srbije, dok je premijer više skeptičan po ovom pitanju“, kaže Tači za Njujork Tajms.

Haradinaj za list kaže da je „eksperimentisanje sa granicama neustavno“ i da „ko kod ga zastupa u ime Kosova, nije u pravu“.

Takvi predlozi, smatra on, nisu u „ime Kosova“, nego, kako kaže, „u ime samo jednog čoveka – predsednika“.

„Ako se prema bilo kakvom listu papira kaže da je pristao da promeni granice, on će napustiti svoj posao“, zaključio je za Njujork Tajms Haradinaj.

Izvor: Večernje Novosti                                                         Foto: Screenshot

Ostavite komentar