POLITIKA VESTI

Brnabićeva sa Tačijem na marginama konferencije u Minsku o kompromisu

Beograd bi dijalog i kompromis, Priština članstvo Kosova u UN, NATO i EU: Brnabić na marginama sastanka u Minsku sa Tačijem

Beograd je posvećen dijalogu i pronalaženju kompromisa kroz dijalog – naglasila je premijerka Brnabić

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas na sastanku glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, da dijalogom Beograda i Prištine treba doći do održivog rešenja za KiM. Ona se na marginama sastanka srela i sa Hašimom Tačijem, a tema razgovora bio je tok dijaloga Beograda i Prištine.

Na skupu gde se razmatraju aktuelna regionalna i globalna bezbednosna pitanja, Brnabić je istakla da je u interesu Srbije da se pronađe održivo rešenje.

– Beograd je posvećen dijalogu i pronalaženju kompromisa kroz dijalog – naglasila je Brnabić u obraćanju.

Ona je ocenila da to nije jednostavan proces, a da je dijalog jedini način za uspostavljanje dugoročno održivog rešenja.

Predsednica Vlade ukazala na to da je dijalog inače težak i komplikovan, zbog čega nam je važno da taj proces dodatno ne otežavamo postavljanjem crvenih linija i da nam je u tom smislu važna podrška Nemačke.

– Kompromisno rešenje je ključ stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i presudan faktor za ekonomsku perspektivu i prosperitet svih građana regiona – istakla je Brnabić na skupu na kome učestvuje na poziv Volfganga Išingera, koji predsedava konferencijom.

Ona je na marginama sastanka u Minsku razgovarala i s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.
Kako navodi agencija, premijerka Srbije je novinarima rekla da su razgovarali o toku dijaloga Beograda i Prištine, izrazila je nadu da će dve strane uspeti da dođu do kompromisnog rešenja, što bi vodilo ka većoj stabilnosti u regionu.

Kosovski predsednik Hašim Tači danas je na svom je Tviter nalogu poručio da „sveobuhvatni dogovor Kosova i Srbije“ treba da omogući članstvo Kosova u UN , NATO i EU.

On je uz fotogafiju sastanka u beloruskoj prestonici Minsku sa nemačkim diplomatom Volfgangom Išingerom, čelnikom Minhenske bezbednosne konferencije (MSC) napisao:

– Uvek je zadovoljstvo razgovarti s ambasadorom Išingerom – sada u Belorusiji za MSC Minsk. Slažemo se da je postoji potreba za sveobuhvatnim dogovorom između Kosova i Srbije, koji zatvara poglavlja sukoba na Balkanu i omogućuje članstvo Kosova u UN , NATO i EU – napisao je Tači na društvenoj mreži.

Izvor: Telegraf Foto: Screenshot

Ostavite komentar