GRADOVI POLITIKA

Čačani skandirali:“Veljo, care pravi pare da preživi sirotinja“


Građanski i opozicioni protesti se šire Srbijom

Danas se održavaju po prvi put protesti u Novom Sadu, Čačku, Boru i Zaječaru. I građani Niša i Šapca izašli su na ulice. U subotu, 19 januara protesti će biti organizovani u Kragujevcu, Prokuplju i Beogradu.


Velja i građani Čačka spremaju bagere?

Čačak, Beograd – Čačani žele normalnu vlast i to će i dobiti!

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je po kiši u Čačku. Nekoliko hiljada hrabrih građana su se okupili u 18 sati na gradskom šetalištu kod spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću i prošetali su ulicama. Na protestima su nezadovoljni građani uzvikivali „Putine, odveo su pogrešnu džukelu“, „Počelo je“,“Puko je“, a videvši da im se od političara pridružio Velimir Velja Ilić, lider Nove Srbije oduševljeno su skandirali: „Veljo, care, pravi pare da narod preživi.“

Jedan od organizatora protesta, student Fakulteta političkih nauka, Čačanin Radiša Ćeriman, uoči protesta rekao je za portal Morava info da se u Srbiji u poslednjih šest nedelja dešavaju ozbiljne političke promene.

– Tako i naš Čačak neće biti izuzetak. Vreme je za promene, Srbija je ustala! Čačak je oduvek bio opozicioni grad, jezgro slobode protiv svake vrste diktature i ugnjetavanja. Mi, studenti, koji studiramo u Beogradu, a koji smo organizatori i beogradskih protesta, svesni smo u šta se naš grad pretvorio. Posle studija želimo da se vratimo u naš rodni grad, ali pre toga život u našem Čačku mora imati perspektivu, koji mi trenutno nažalost ne vidimo. Nekadašnji stub Moravičkog okruga, danas postaje prazan grad, bez perspektive, bez mladih ljudi. Vreme je da Čačku vratimo stari sjaj.  – naglasio je Ćeriman.

Šabac Zelenović: Može izbori, ali kao pre 2012.

Šabac – I opozicija traži izbore, ali po pravilima koja su važila pre 2012. i dolaska SNS na vlast, izjavio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. U Šapcu su održani građanski protesti „1 od 5 miliona“ kojim se Šabac pridružuje omasovljenim beogradskim protestima na kojima se građani već šest nedelja bune protiv vlasti Aleksandra Vučića. Skup je počeo u 18 časova ispred stare Robne kuće, preneli su mediji. Zahtevi su – pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića. Traži se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i obrazloženje plana za Kosovo od predsednika Vučića.


Građanski protest i u Boru

Bor – Građanskim protestima od danas se pridružuje i Bor, najavljeno je na Fejsbuk grupi „Protesti Bor“ . Okupljanje građana je predviđeno u 18 časova na platou ispred Doma kulture, da bi se potom krenulo u protestnu šetnju glavnim gradskim ulicama: Moše Pijade, Kralja Petra I i Zeleni bulevar, od Doma kulture do Tržnog centra „Kocka“ i nazad.

Organizator u pozivu za protest naglašava da je protest „isključivo građanskog karaktera, sa političkim zahtevima, pa su dobrodošle zastave Srbije, grada Bora, kao i protestne parole bez stranačkih obeležja, pozivajući sve Borane koji žele poštene izbore, pravnu državu, slobodne medije i institucije u službi naroda da 18. januara 2019. dignu svoj glas“

U isto vreme građanski protest „Jedan od pet miliona“ održava se i u Zaječaru na Trgu Nikole Pašića. U protestnu šetnju krenuće se po javnom iznošenju zahteva koji se odnose na vlast, opoziciju, ali i lokalne medije.


U Kuršumliji novo okupljanje

Kuršumlija – Građanski protesti održavaju se već mesec dana svakog četvrtka u Kuršumliji. Protestne šetnje organizuje Pokret mladih Kuršumlije, koji je preko lokalnih portala objavio svoje zahteve, ali i rok za odgovor. Kako se navodi, ukoliko u roku od 14 dana predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ne odgovori, protestanti u Kuršumliji će radikalizovati protest – blokiraće administrativni prelaz Merdare, prenosi Danas.

Izvor:Jutarnji GLASnik Foto: Screenshot i društvene mreže

Ostavite komentar