POLITIKA VESTI

CEAS: Ugljaninovi potezi štete i Bošnjacima i državi Srbiji

CEAS: Ugljaninovi potezi štete i Bošnjacima i državi Srbiji

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) osudio je danas seriju „opasnih izjava i nesmotrenih političkih poteza“ Sulejmana Ugljanina, koji, kako ističu, čine štetu položaju Bošnjaka u Srbiji, kao i komplikovanim i teškim pregovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Foto: mc.rs

Ugljanin je izjavio da „srpski državni organi, odnosno ‘privremeni organi Republike Srbije sa srpskim predznakom’ i predsednik, premijer i poslanici su legitimni predstavnici srpskog naroda“.

CEAS Jelene Milić ocenjuje da je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća tom izjavom uvredio i delegitimisao sve druge birače koji nisu nužno srpske nacinalnosti, a glasali su na legitimnim izborima u okolnostima koje su kao adekvatne ocenili i međunarodne organizacije, poput OEBS-a i EU, na koje Ugljanin sada apeluje.

Ugljaninovi potezi, kao i prethodna rezolucija odbornika opština sa juga Srbije, kojom se zahteva da ih u pregovorima o Kosovu predstavlja Priština, iako su imali sve mogućnosti učešća na izborima na svim nivoima u Srbiji, ali i reakcije na njih, potvrđuju nalaze iz prošlogodišnjeg CEAS-ovog izveštaja o slabostima postojećeg sistema manjinskih nacionalnih veća, ukazuje ova nevladina organizacija.

Imajući u vidu nove geopolitičke i regionalne okolnosti i pojačanu dinamiku pregovora između Beograda i Prištine, CEAS ne isključuje mogućnost da ovi potezi nisu koordinirani.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar