Na Kosovu prepolovljen uvoz roba iz Srbije i BiH
POLITIKA SRBIJA

CIK: Sve je spremno za lokalne izbore

Predstavnici Centralne izborne komisije izjavili su da su okončane sve pripreme za lokalne izbore na Kosovu.

Foto: Getty images

Danas je posle 30 dana predizborne kampanje, na Kosovu izborna tišina.

Pravo glasa na lokalnim izborima 22. oktobra imaće 1,89 miliona građana sa pravom glasa. Oni će glasati na 2.490 glasačkih mesta.

Centralna izborna komisija potvrdila je učešće 91 političkog subjekta na lokalnim izborima, od kojih je jedna koalicija, 35 političkih stranaka, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata. Inače na ovogodišnjim lokalnim izborima učestvuje 7.091 kandidata, od toga 204 su kandidata za gradonačelnike 38 opština na Kosovu, a 6.887 kandidata je za odbornike u opštinama.

Izbore će, posmatrati oko 32.000 domaćih i stranih posmatrača.

Predsednica kosovske Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka ocenila je juče da je sve spremno za održavanje lokalnih izbora u nedelju i izrazila nadu da će izborni dan proteći mirno. Državno tužilaštvo je saopštio da su preduzete sve mere da se odmah reaguje na eventualne probleme u izbornom procesu.

Tokom izbornog procesa u opštinama će dežurati 56 tužilaca. Policija Kosova sačinila je konkretan plan delovanja kako bi se obezbedio miran i nesmetani tok izbornog procesa, dok će posebnu pažnju posvetiti bezbednosnoj situaciji na severu Kosova.

Izvor: Beta

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

 

Ostavite komentar