HRONIKA POLITIKA REGION SRBIJA

Crnogorsko Ministarstvo pravde može zatražiti izručenje Marovića tek kada ga srpska policija uhapsi

Nema uslova za izručenje Marovića

Crnogorsko Ministarstvo pravde može zatražiti izručenje Svetozara Marovića tek kada se za to steknu uslovi, kada ga srpska policija uhapsi postupajući po Interpolovoj poternici koja je za njim raspisana, rekli su agenciji MINA iz Vrhovnog suda.

Crnogorsko Ministarstvo pravde može zatražiti izručenje Marovića tek kada ga srpska policija uhapsi

Predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je rekla da su sudovi sve uradili u proceduri izručenja i da ostaje Ministarstvu pravde sprovede ono ostalo što je u njegovoj nadležnosti.

„U cilju tačnog, objektivnog i blagovremenog informisanja javnosti, ističemo da je smisao izjave predsednice Vrhovnog suda bio da naglasi činjenicu da su sudovi i drugi državni organi Crne Gore uradili sve što je do njih u predmetu osuđenog Marovića“, rekli su iz Vrhovnog suda. Oni su podsetili da je za Marovićem raspisana međunarodna Interpolova poternica.

„I sada je na potezu policija Srbije koja treba da postupi u skladu sa pravilima Interpola, osuđenog Marovića liši slobode i omogući njegovo izručenje Crnoj Gori“, preczirali su iz Suda.

Tek nakon toga će, kako su rekli, crnogorsko Ministarstvo pravde biti u prilici da zatraži izručenje Marovića Crnoj Gori. „Dakle, kada se za to steknu ostali neophodni uslovi u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima“, dodali su iz Vrhovnog suda, prenosi Danas

Svetozar Marović: Od političkog moćnika do bjekstva od zatvora

Priča o Svetozaru Maroviću za kojim su crnogorske državne institucije raspisale crvenu Interpolovu potjernicu, predstavlja priču o usponu na vrh političke moći, a zatim o padu u jednu od ćelija zatvora u Spužu. Od šefa države do bjegunca od zatvorske kazne, od pobjednika svih izbora do osuđenika koji je priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe.

Osnivač Demokratske partije socijalista (DPS), glavni politički ideolog, vješt pregovarač, nosilac neformalnog epiteta „šampion demokratije“, autor krilatice „rat za mir“ u periodu napada na Dubrovnik, Svetozar Marović je bio predsjednik Skupštine Crne Gore krajem devedesetih godina u vrijeme oštrih konfrontacija političkih polova.

Formiranjem Državne zajednice Srbije i Crne Gore, Marović je postao njen prvi i posljednji predsjednik. U tom periodu je i sam otvarao pitanje smisla postojanja takve zajednice dvije države:

Referenumom je odlučeno da Crna Gora postane suverena država, a Marović je zajedno sa Milom Đukanovićem napustio sve državne funkcije.

Marović je ostao u vrhu DPS-a, kao drugi čovjek u hijerarhiji. Osmišljavajući i vodeći izbornu kampanju za Demokratsku partiju socijalista, prisutni na promotivnim skupovima su bili zatečeni, ali i oduševljeni Marovićevom verbalnom ekvilibristikom.
U to vrijeme tužilaštvo je pohapsilo gotovo sve Marovićeve prijatelje, poslovne saradnike, čelnike Opštine Budva zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja. Na udaru je bila i Marovićeva porodica. Opština Budva je bila oštećena za više desetina miliona eura. Marović nije krio svoju ogorčenost sudskim postupkom protiv njegovih prijatelja tvrdeći da su oni nevini, a posebno je bio ogorčen na hapšenje njegovog brata, a kao da je slutio ili očekivao da će i sam biti uhapšen.
Tako se i dogodilo. Marović je uhapšen, procesuiran i priznao je da je bio na čelu organizovane kriminalne grupe. Osuđen na skoro četiri godine zatvora, uz obavezu vraćanja državi oko milion eura. Dok Marović ne bude izručen Crnoj Gori, po crvenoj potjernici Interpola, da bi izdržao zatvorsku kaznu, treba podsjetiti na riječi Svetozara Marovića iz 2001. godine kada je komentarisao hapšenje Slobodana Miloševića u Beogradu, koje se u tom trenutku odvijalo:

„Pa znate šta…to je svakako jedan tužan kraj svake diktature. Niko ne može pobjeći od odgovornosti pred zakonom, a naročito ne političari koji osim političke, svakako kao i svi drugi građani, imaju i tu pravnu, a na žalost često puta onu treću odgovornost koju oni najviše zaboravljaju – a to je moral“, rekao je Marović 2001. godine, navodi Slobodna Evropa  prošle godine

 Izvor: Jutarnji GLASnik                                                         Foto: Screenshot

Ostavite komentar