POLITIKA REGION

Da li bi Zaev otvorio granice i sa Srbijom i Bugarskom?

Da li bi Zaev otvorio granice i sa Srbijom i Bugarskom?
Zaev mislio na otvaranje „svih granica“

Premijer Makedonije Zoran Zaev tvrdi da je jučerašnjom izjavom – da ne vidi ništa sporno u predlogu Edija Rame o otvaranju granice sa Makedonijom, Crnom Gorom i Grčkom – mislio na otvaranje „svih granica“.

Makedonski premijer Zoran Zaev je na pitanje Tanjuga, ako podržava Ramin predlog, koji predviđa otvaranje granica konkretno između Albanije, Makedonije, Crne Gore i Grčke, zašto onda nije pomenuo i otvaranje granice sa Srbijom i Bugarskom, odgovorio da je „sve što je imao na tu temu rekao na jučerašnjoj pres konferenciji“.

Na insistiranje Tanjuga da objasni svoj stav, makedonski premijer je rekao da, „prateći primer Evropske unije, kao zemlje kandidati za učlanjenje, treba da kreiramo uslove za institucionalnu povezanost i međusobno poverenje“.

Krećući se u smeru ka evrointegracijskim procesima, očekujemo, naveo je Zaev, da neće postojati granice između zemalja regiona.

„Jedan od primera je ono što se radi na prelazu Tabanovci sa Srbijom – ‘One-stop-shop’ uz podršku Svetske banke, što bi moglo da posluži kao primer u budućnosti sa Albanijom, ali i sa drugim susedima“, rekao je Zaev.

To će, kako kaže, pomoći u saradnji i poverenju između institucija za carinske i druge kontrole, u prometu robe, kapitala i usluga, po uzoru na zemlje Evropske unije.

On smatra da će države regiona brzo dostići standarde, „kao i sve moderne zapadnoevropske države“, sa granicama otvorenim za sve građane.

Edi Rama Screenshot/ Youtube

U novogodišnjoj čestitki albanski premijer Edi Rama je rekao da nakon otvaranja granica sa Kosovom želi na isti način da otvori albanske granice sa Makedonijom, Crnom Gorom i Grčkom.

Rama je inače prethodno u dogovoru sa vladom u Prištini dogovorio otvaranje granice između Albanije i Kosova, koje Srbija ne priznaje kao nezavisnu državu.

U Beogradu se, međutim, nova Ramina poruka, o daljem otvaranju granica sa zemljama u kojima živi značajan broj pripadnika albanskog naroda, vidi kao otvaranje prostora za eventualno formiranje „Velike Albanije“.

Izvor: RTS Foto: Screenshot

Ostavite komentar