POLITIKA SRBIJA

Da li je „trebalo da budu obešeni na Terazijama“ Srđana Noga za tužilaštvo- govor mržnje, a „nabiti na kolac“ Sime Spasića „nežna kritika“?

“Deo kada nam gospodin iz visokog društva(Simo Spasić) savetuje da kupimo mrtvačke sanduke za decu ne bih puštao, poručio je na tviteru Saša Janković pokazujući snimak stravičnih pretnji njemu i članovima Građanskog bloka 381.

„Vas treba na kolac, vas treba na kolac, da vam uđe na d..e, da vam izađe na usta!“, vikao je Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu

Tviter Saše Jankovića sa video snimkom iznesenih pretnji Sime Spasića okupljenima pokreta Građanski blok 381

Saša Janković, lider pokreta Građanski blok 381, čiji se članovi svakog petka okupljaju ispred Predsedništva Srbije i traže odgovor na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića, objavio je video na kom se čuje kako Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu, preti okupljenima nabijanjem na kolac. Janković je na Tviteru preporučio republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac da pogleda taj video. Više javno tužilaštvo u Beogradu nije odgovorilo Insajderu da li će zbog ovih pretnji pokrenuti postupak ili je već nešto preduzelo protiv Spasića.

Samo dva dana nakon što je u jednoj emisiji na Jutjubu poslanik Dveri i član Saveza za Srbiju Srđan Nogo zapretio vešanjem premijerki Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću, Janković je objavio snimak u kome Simo Spasić iznosi stravične pretnje Saši Jankoviću i članovima Građanskog bloka 381. I dok je Tužilaštvo juče reagovalo čim su snimci dospeli u javnost, pitanje Insajdera da li će i u ovom slučaju, nakon pretnji pripadnicima opozicije, postupiti na sličan način ostalo je bez odgovora,

Spasić je ispred Predsedništva Srbije, dok su predstavnici Građanskog bloka 381 tražili odgovor na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića, poručio da su „zlo Srbije“.

„Vas treba na kolac, vas treba na kolac…“, govorio je Spasić preko megafona okupljenim članovima Građanskog bloka 381, dodajući i brojne druge pretnje i uvrede.

Na objavljenom snimku vidi se i da je u tom trenutku u neposrednoj blizini Spasića bio i jedan pripadnik policije, ali nije bilo nikakve reakcije.

Janković je nakon ovakvih pretnji na Tviteru poručio republičkoj javnoj tužiteljki da pogleda ovaj snimak.

“Gospođo državna tužiteljko Dolovac, preporučujem Vašoj pažnji, ili je samo pretnja vešanjem inkriminisana, a kočevi su u slobodnoj upotrebi – pitam zbog drugih”, naveo je predsednik Građanskog pokreta 381.

On je potom objavio i fotografije na kojima se Spasić nalazi u društvu premijerke Ane Brnabić i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Deo kada nam gospodin iz visokog društva savetuje da kupimo mrtvačke sanduke za decu ne bih puštao, ipak. Srbija će sve dublje tonuti u blato dok čvrsto ne odlučimo da isprobamo kako izgleda živeti u građanskoj, pravnoj državi. Sve drugo smo do sad probali, samo ne to”, naveo je Janković.

Novinari Insajdera pitali su Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je juče pokrenulo predistražni postupak povodom pretnji koje je poslanik Dveri Srđan Nogo uputio predsedniku i premijerki, da li će reagovati i u ovom slučaju, ali nismo dobili odgovor.

Ovo nije prvi put da se Simo Spasić i njegovi pratioci pojavljuju u isto vreme na Andrićevom vencu kada odgovore na pitanje ko je bio Olivera Ivanovića traže pripadnici Jankovićevog pokreta. Kako su mediji objavljivali, i ranije je Spasić upućivao brutalne uvrede Jankoviću i njegovim pristalicama, a krajem avgusta na jednom od sličnih skupova umalo je došlo do tuče između njih. Jankovića je posebno prozivao i preko megafona mu vikao „ubico“.

Spasić se i ranije redovno pojavljivao na skupovima antiratnih organizacija ili opozicionih stranaka, pa je zabeleženo i njegovo javno vređanje Žena u crnom tokom njihovih performansa.

Simo Spasić u „visokom“ društvu

Kako su mediji objavljivali, Simo Spasić je u januaru 2009. uhapšen zbog sumnje da je silovao svoju bivšu suprugu, a ubrzo je zbog toga i pravnosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i tri meseca. On je nakon izlaska iz zatvora tvrdio da je “čitava stvar bila nameštaljka, da je robijao nevin i da će tražiti reviziju postupka”.

Izvor: Insajder Foto: Screenshot

Ostavite komentar