POLITIKA

Dačić traži promene u srpskoj diplomatiji, Jadranka ne dozvoljava

Na sednici posvećenoj godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku naše zemlje ka EU, održanoj početkom ove nedelje, ministar Ivica Dačić rekao je da Vlada treba da razmotri diplomatsku mrežu.
Foto: Marko Metlaš, Marina Lopičić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na sednici Vlade tražio je da Srbija smanji broj ambasada u zemljama Evropske unije, a poveća u onim državama koje nisu priznale Kosovo.

– Dačić je rekao da imamo previše ambasadora u evropskim zemljama, da bi trebalo da ih zatvorimo u onim zemljama koje su priznale Kosovo ili koje su za nas manje važne, odnosno da ih preselimo u one zemlje koje nisu priznale ili koje nameravaju da povuku priznanje – navodi izvor „Blica“ sa sednice Vlade.

Burno je reagovala Jadranka Joksimović koja je, kao ministarka za evropske integracije, „odbranila“ svoj resor rekavši da to tako kako je Dačić zamislio ne može.

Priča o preraspodeli diplomatske mreže već dugo postoji i uobičajena je stvar. Pitanje je samo da li je trenutak da u ovoj fazi evropskih integracija zatvaramo ambasade u zemljama EU.

– Predsednik Vučić je dao nalog da se razmotri mreža diplomatsko-konzularnih predstavništava i broj ljudi, kao i da mnoge evropske zemlje nemaju ambasade u baš svim evropskim zemljama. U skladu sa našim političkim potrebama ćemo o tome razgovarati – rekao je šef diplomatije.

Preispitivanje i preraspodela diplomatske mreže, kako saznajemo, u planu je i trebalo bi da bude razmotreno do kraja godine na nivou celog sveta.

– Procena našeg državnog vrha je da nemamo ambasade u nekim za nas veoma važnim zemljama, poput Vijetnama, Čilea, Perua, kao i u nekim državama Afrike, dok Kosovo svuda obećava i otvara svoja diplomatska predstavništva – kaže sagovornik „Blica“ iz vrha vlasti.

Ministarka Joksimović, kako saznajemo, na sednici Vlade je rekla da ambasade treba da budu otvorene u baltičkim zemljama.

Kada je reč o srpskoj diplomatiji, ili bolje rečeno njenoj budućnosti, stanje nije najsjajnije. Veliki broj vrsnih diplomata je pred penzijom, a nedostaje kvalitetan kadar kada je reč o srednjoj generaciji ambasadora jer je u jednom periodu došlo do vakuuma.

Dačić je nedavno najavio da će ove godine biti velikih promena u najmanje 30 do 40 diplomatsko-konzularnih predstavništva. On je naglasio da veliki broj zaposlenih u DKP ispunio uslove za odlazak u penziju, te da je potrebna obnova diplomatije i donošenje novog zakona o spoljnim poslovima.

– Time ćemo se baviti u ovoj godini. Ključna stvar je naša borba za Kosovo i Metohiju, da pokažemo da nije sve gotovo. Da što više zemalja povlači priznavanje Kosova i s druge strane da se izborimo za što jasniju poziciju kada je reč o evropskom kursu – rekao je Dačić i time potvrdio celu priču.

Tanasković odlazi, London bez ambasadora

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković povlači se sa tog mesta. Kako je „Blic“ prvi pisao, Tanasković je tražio da bude vraćen zbog privatnih razloga, ali je, kako smo saznali, naveo i da je nezadovoljan saradnjom sa generalnim sekretarijatom MSP-a. Od povratka ambasadora Ognjena Pribićevića iz Londona, septembra prošle godine, Srbija nema ambasadora ni u engleskoj prestonici.

Izvor: Pravda, Blic

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar