POLITIKA VESTI

Dačić u Argentini opet prevodio sa turskog i izjavio: Ratko Mladić treba da bude osuđen za masakre u Srebrenici

Nema nikakve sumnje da Ratko Mladić treba da bude osuđen za masakre u Srebrenici, ali šta se dešava s hiljadama Srba koji su bili ubijeni tokom rata, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Kaže i da je Haški tribunal stvoren samo da osudi Srbe.
Foto: MSP

„Nema nikakve sumnje da Ratko Mladić treba da bude osuđen za masakre u Srebrenici. Ali šta se dešava s hiljadama Srba koji su bili ubijeni tokom rata. Nije moguće da nema nikoga osuđenog za to u Hagu. Ovaj sud je stvoren samo kako bi osudio Srbe“, rekao je Dačić u intervjuu za argentinski list La nacion.

Dačić je boravio u Buenos Ajresu povodom imenovanja Trga Republike Srbije, na uglu avenije Figureo Alkorta i avenije Dorego u Palermu i kako bi potpisao nekoliko bilateralnih sporazuma.

U razgovoru s novinarem argentinskog medija, Dačić je, pojašnjavajući situaciju na Balkanu, objasnio šta znači reč Balkan.

„Reč Balkan potiče od dve turske reči – ‘bal’ znači med i ‘kan’ znači krv. Već smo imali dovoljno krvi i sada želimo med“, izjavio je Dačić.

Govoreći o presudi Mladiću, srpski ministar rekao je da Srbija nikada nije bila protiv sudskog procesa optuženima.

Kako je rekao, presuda je bila očekivana, jer to, kaže, potvrđuje politiku suda i zapadnih zemalja prema Balkanu tokom poslednjih 25 godina.

„Međutim sud za bivšu Jugoslaviju, koji završava svoj rad sada u decembru, nije ispunio cilj da donese mir narodima koji su patili tokom sukoba. Samo je služio za žalbe protiv Srbije. Pre rata, u Hrvatskoj je živelo 560.000 Srba, a danas živi 180.000. Šta se desilo sa preostalima? Bili su proterani ili ubijeni. U Sarajevu je bilo 150.000 Srba, danas ih ima manje od 10.000. U Prištini bilo je preko 40.000 Srba, danas ih je manje od 1.000. Par nedelja pre Srebrenice, Bosanci su ubili hiljade Srba. Gde su krivci za te masakre“, upitao je Dačić.

Na pitanje o odnosima u regionu, Dačić je rekao da se nada stvaranju jedne zajedničke ekonomske zone.

„Odnosi među narodima treba da se zasnivaju na zajedničkim interesima. Ne može postojati stabilan odnos dok se traži koje više ili manje kriv. I mi, skoro 20 godina posle rata, još uvek smo u tom periodu diskusije. U budućnosti se nadamo stvaranju jedne zajedničke ekonomske zone, međutim još uvek smo daleko od toga“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li je Srbija spremna da prizna nezavisnost kosova, ministar Dačić rekao je da Srbija želi da razgovara, a da je jednostrano proglašenje Kosova „prepreka su za bilo kakvo zbližavanje“.

„Proglašenje nezavisnosti Kosova je bio unilateralan čin, kao što je i Katalonije. Iz tog razloga ima toliko zemalja, kao Argentina, koje ne priznaju ovo jednostrano proglašenje. Želimo razgovor, međutim ove vrste unilateralnih proglašenja prepreka su za bilo kakvo zbližavanj2, izjavio je Ivica Dačić.

Dodaje da tradicionalno prijateljstvo Srbije i Rusije ne isključuje želju da Srbija bude i deo Evropske unije.

„Odgovoriću vam engleskom izrekom: ‘Nema večnih prijatelja niti večnih neprijatelja. Večni su samo interesi Velike Britanije’. I mi se slažemo sa ovom filozofijom. Iz tog razloga ne smatramo da naše prijateljstvo sa Rusima isključuje našu želju da budemo deo Evropske unije“, ocenio je Dačić.

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar