POLITIKA REGION

Dan „D“ u Makedoniji: Igra nerava, tenzije i neizvesnost

Dan „D“ u Makedoniji: Igra nerava, tenzije i neizvesnost

Skoplje — Ni posle šest sati zakašnjenja sednica Sobranja, na kojoj je trebalo da bude nastavljena rasprava o ustavnim promenama o novom imenu Makedonije, još nije počela

Sednica je pomerena za 21 h. Tenzije su podignute,“igra nerava“ i neizvesnost se nastavljaju, javljaju makedonski mediji.

Pod naslovima „Dan D u Sobranju“ i „Drama u parlamentu“, mediji izveštavaju da je gotovo izvesno da stranke na vlasti nisu uspele da namaknu dvotrećinsku većinu koliko im je potrebno za usvajanje ustavnih promena.

Makedonski parlament ima 120 poslanika, a iz vladajuće većine je svega njihh 61.

Većina poslanika najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE održala je konferenciju za novinare, a u ime svhih novinarima se obratio Antonio Milošovski, koji je zahtevao da predsednik Sobranja ,Taljat Džaferi, bez odlaganja stavi na glasanje inicijativu o ustavnim izmenama kako bi se, kako je rekao, videlo da li vlast ima većinu.

Oni su ponovili da će njihovi poslanici glasati po volji naroda izraženoj na nedavno propalom referendumu na koji nije izašao dovoljan broj građana.

Sednica juče nije održana, a danas je trebalo da počne u podne. Bez obrazloženja je odložena za 15 sati.

Nema nagoveštaja da bi ona uopšte mogla biti nastavljena danas, kao ni da li će parlament raditi tokom vikenda.

Rasprava o inicijativi za izmenu ustavnih amandmana u skladu sa Prespanskim sporazumom počela je u ponedeljak i trajala je tri dana. Trodnevna rasprava je pokazala da vlast i opozicija imaju dijametralno suprotne stavove, odnosno vlast je „za“, a opozicija je „protiv“.

Istovremeno, na Makedoniju se vrši pritisak međunarodne zajednice da izglasa promenu Ustava i potvrdi Prespanski sporazum, prema kojem bi se ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvala Republika Severna Makedonija.

Taj sporazam su početkom jula potpisali Atina i Skoplje nakon pregovora koji su trajali duže od godinu dan. Reč je o sporazumu koji Makedonji otvara put za članstvo u NATO i EU.

Međunarodna zajednica je Skoplju poručila da parlament donese ustavne promene, usvoji i primeni Prespanski sporazum jer se Makedoniji u skorijoj budućnosti neće pružiti slična šansa. Opoziciona VMRO-DPMNE smata, međutim, da je reč o štetnom sporazumu, koji narušava identitet naroda i integritet države.

Skopski mediji preneli su danas apele evropskog komesara Johanesa Hana, koji je pozvao parlament da izglasa ustavne promene, kao i američkog zvaničnika Metju Palmera, koji je iz Beogradaranije danas poručio opoziciji da plan B ne postoji.

Inače, dolazak Palmera u Skoplje se očekuje u ponedeljak, pa otuda uverenje da sednica parlamenta do tada neće biti ni nastavljena.

„Prespanski sporazum treba da bude prihaćen u potpunosti i da se implementira. Nema alternative, ne postoji drugi i drugačiji Prespanski sporazum i iza ugla više ništa ne čeka, ako parlament ne glasa sa dvotrećinskom većinom“, poručio je Palmer.

Dan „D“ u Makedoniji: Igra nerava, tenzije i neizvesnost

U međuvremenu u skupštinskom zdanju je veoma živo.

Bivši premijer i aktuelni poslanik iz redova VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski, je tokom dana više puta odlazio i dolazio u parlament, dok su ostali poslanici iz te stranke sve vreme u tom zdanju, pišu mediji.

Poslanik Demokratske partije Srba Ivan Stojiljković je na svom Fejsbuk profilu objavio da je u makedonskom Sobranju kao na „stočnoj prijaci“.

Poslanik iz redova vladajuće SDSM, Ferid Muhik, izjavio je novinarima u skupštini da će se glasati ukoliko bude obezbeđena potrebna dvotrećinska većina, a ukoliko je ne bude glasanje će biti odloženo.

Ukoliko, međutim, vlast ne obezbedi dvotrećinsku većinu, glasanja neće ni biti, a to će će za Makedoniju značiti vanredne parlamentarne izbore.

Izvor: B92  Foto:Screenshot

Ostavite komentar