POLITIKA

Danas: Kako progutati Đilasa

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da se zalaže da opozicija na martovske izbore u glavnom gradu izađe na jednoj listi i da predstavnik te liste ne mora da bude on, već onaj koji ima najveću podršku Beograđana.
Ilustracija Jutarnji GLASnik, Foto: Pixabay, Screenshot/ N1,

Redakcijski komentar lista Danas

Potom je predložio da se uradi istraživanje javnog mnjenja koje bi izmerilo najjačeg opozicionog kandidata, kako bi se izbegle nesuglasice unutar te jedne opozicione kolone i kako bi svi ujedinjeni stali svom snagom iza njega sa ciljem obaranja vlasti Aleksandra Vučića u glavnom gradu Srbije. „Da li imamo iste stavove o svim najvažnijim gradskim temama? Da. Da li su oni suprotni stavovima SNS-a? Da. Pa zašto onda građanima ne damo mogućnost da glasaju za jednu listu“, rekao je on.

Jasno je da Dragan Đilas u ovakvoj postavci predizborne kalkulacije nastupa sa uverenjem da ne postoji mogućnost da neko od tih istraživanja javnog mnjenja ispostavi nekog drugog kandidata kao vodećeg, umesto njega. Takođe, računa se i na povećanje njegovog rejtinga usled nepristajanja drugih kandidata da stanu iza njega, jer se u fokus postavlja specifičan odnos prema predstojećim izborima, a to je neophodnost pada naprednjačke vlasti.

Ovakav potez Dragana Đilasa, dakle, logičan je i očekivan, s obzirom na preovlađujuće shvatanje beogradskih izbora unutar koalicije ispred koje se kandiduje za gradonačelnika – kao podjednako važne onima koji su prethodili 5. oktobra, kada je oboren režim Slobodana Miloševića. Dakle, nije važno da li je reč o nacionalistima, liberalima, levičarima, desničarima, da li o proevropskim ili evroskeptičnim strankama, onima koji su za rat sa kosovskim Albancima ili pak priznaju nezavisnost Kosova… Jedini cilj je obaranje režima Aleksandra Vučića, kao onomad Slobodana Miloševića. I tu se, čini se, iscrpljuje smisao opozicionog delovanja koalicije ispred koje nastupa Dragan Đilas, koji je, uprkos lošoj reputaciji iz vremena kada je bio gradonačelnik, prepoznat kao jedini dovoljno moćan i jak da se suprotstavi Aleksandru Vučiću.

Imajući u vidu da je značajan deo beogradskih birača u najmanju ruku bio šokiran izborom Dragana Đilasa za predstavnika opozicije i onog čije ime bi trebalo da zaokruže kao izraz volje za smenom vlasti u njihovom gradu, izgleda da bi tu žabu zaista lakše progutali ako bi se teleportovali u vreme uoči petooktobarske revolucije.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar