POLITIKA

Danas sednica Skupštine Srbije – poslanici o zakonima o saobraćaju, policiji…

Skupština Srbije počeće danas sednicu na kojoj će biti razmatrano oko 30 tačaka dnevnog reda, među kojima i izmene zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, o policiji i o javnom redu i miru.
Foto: Screenshot/ Youtube,CMD Cons Engineering

Na dnevnom redu prve sednice redovnog prolećnog zasedanja biće i predlozi zakona o strancima, azilu i privremenoj zaštiti, graničnoj kontroli, evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, nacionalnom DNK registru i o jedinstvenom matičnom broju građana.

Predloženo je da na dnevnom redu bude i dopuna Zakona o državljanstvu Srbije, a poslanici treba da se izjasne i o više predloga zakona o potvrđivanju međudržavnih sporazuma.

Pred parlamentom će se naći i izbor predsednika Saveta guvernera Narodne banke Srbije i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, kao i odluke o prestanku funkcije člana Komisije za hartije od vrednosti, koje je podneo Odbor za finansije.

Skupština će razmatrati predlog odluke o izboru predsednika i članova Saveta Agencije za energetiku, predloge o izboru predsednika sudova i zamenika javnog tužioca, kao i predloge o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog apelacionog suda, Osnovnog suda u Novom Sadu, Privrednog suda u Leskovcu i Osnovnog suda u Novom Pazaru.

Biće birani i predsednici sudova na predlog Visokog saveta sudstva i razmatrano razrešenje i imenovanje članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji su odvojeno podneli šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović i šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić.

Narodna skupština sastaje se u dva redovna zasedanja godišnje. Prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u oktobru.

Dok je ova pauza u radu Parlamenta propisana, tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore 2017. godine predsednica Skupštine Maja Gojković prekinula je rad parlamenta, jer je, kako je rekla, „to dobro za stabilnost Srbije“.

Ona tada je optužila opoziciju da je ne interesuje Parlament, niti rad Skupštine, i da su svojim izjavama nakon prekida sednice pokazali u šta bi se pretvorio rad Parlamenta tokom izborne kampanje.

Opozicija je osudila prekid sednice uz ocenu da se radi o zloupotrebi Parlamenta zbog predstojećih izbora.

Poslanici opozicije su zbog prekida predložili i smenu predsednice Skupštine Maje Gojković.

Gojković je nakon toga najavila da će njena smena biti tema posebne sednice koju neće voditi ona, niti poslanici SNS-a, a koja na dnevnom redu može biti najranije 29. aprila jer, kako je rekla, od dana podnošenje inicijative Skupštini mora proći najmanje 15 dana.

Međutim, ova inicijativa nije bila na raspravi.

Izvor: Beta, Insajder

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar